Diabetes

Deze afbeelding heeft een leeg alt-atribuut; de bestandsnaam is suiker-diabetes.jpg

  • Het is een merkwaardige samenloop van omstandigheden, maar gisteravond kom ik hier toe en het eerste wat ik opmerk is een persbericht over de komende Wereld-Diabetesdag.
  • Het persbericht hekelt dat de gemiddelde Vlaming slecht scoort op het herkennen van diabetes, het verschil niet kennen tussen diabetes type 1 en diabetes type 2, en dat 40% van de mensen denkt dat je diabetes krijgt door het eten van te veel suiker
  • 50% denkt dat diabetes behandeld wordt met een streng dieet

Twee maand geleden maakte ik de planning voor deze blog, nadat voor Houvast een uitgebreid artikel werd gemaakt over diabetes, zijn oorzaken en gevolgen. Daarna werd de digitale brochure afgewerkt (Diabetes, een tikkende tijdbom) en om deze aan te kondigen werden twee blogartikels geplaatst voor as. zondag en de week nadien over Diabetes en zijn oorzaken.

Inderdaad, het is niet suiker (alleen) dat diabetes veroorzaakt, maar zal de schuldige opstaan? Velen zijn de low-carb weg opgegaan, want koolhydraten waren de slechteriken die moesten vermeden worden. Tegen alle logica en reden in werden koolhydraten het zwarte schaap van de voeding. Terwijl het onderzoek anders zegt.

Kennis over diabetes ondermaats

“In Vlaanderen leven naar schatting 500.000 mensen met diabetes (type 1 of type 2) en om de 17 minuten krijgt iemand in Vlaanderen de levenslange diagnose ‘diabetes’. Het aantal mensen met diabetes blijft onrustwekkend toenemen.” zegt het bericht. Dat betekent één op acht mensen – ondanks de leeftijd, heeft ermee te maken.

Maar het bericht zegt niets over de echte oorzaken, niets over voeding, niets over een strategie, niets over wat bedoeld wordt met een “streng dieet”… Misschien bedoelen ze het Natur-El dieet wel? Dus zijn we blij, dat we naar aanleiding van Wereld Diabetes Dag op 14 november, iets beter kunnen presenteren dan een nietszeggende enquete over de kennis van mensen en drukken we nu graag af met de promotie van onze digitale brochure over Diabetes. Alle info, zie verder.

Met één ding zijn we zeker akkoord :

Suiker onterecht als grote boosdoener beschouwd

“Slechts een kleine minderheid van de Vlamingen weet alle risicofactoren voor diabetes correct te benoemen. Nog altijd wordt suiker onterecht als grote boosdoener beschouwd: bij 40 % van de deelnemers in het onderzoek, leeft namelijk nog steeds het klassieke beeld dat je diabetes krijgt door teveel suiker te eten.  Toch weten anderzijds bijna 9 op de 10 Vlamingen, dat wanneer je diabetes in de familie hebt, je extra risico loopt om zelf de aandoening te krijgen.”

Symptomen en behandeling onvoldoende begrepen

“De helft van de Vlamingen weet dat diabetes in het begin soms zonder duidelijke symptomen verloopt. 3 op de 5 Vlamingen weten verder dat dorst hebben en vaak moe zijn, kunnen wijzen op diabetes. Minder gekend is het feit dat onverklaarbaar gewichtsverlies en terugkerende infecties ook symptomen van diabetes kunnen zijn. Respectievelijk 30% en 27% van de respondenten hadden weet van deze symptomen.”

Geraak je daar verder mee, met bovenstaande vaststellingen? Ik niet. En ik houd niet van dergelijke verspillende testen. Laten we zeggen waar het op aankomt. Industriesuiker hebben we niet nodig. Krijg je van industriesuiker diabetes? Moeilijk te zeggen. Het is in ieder geval een belastende co-factor en industriesuiker reageert in het lichaam duidelijk anders dan natuurlijke suikers. Industriesuiker verzadigt niet en biedt zo weinig voor het goed functioneren van het lichaam. In ziekte gaat het nooit om één enkele factor en wanneer je onze mail van twee weken geleden las (Snijden in het vet), heb je daar een nog grotere belastende factor die ongetwijfeld in geval van diabetes zwaar doorweegt.

We hebben al onze literatuur bij elkaar gebracht van meer dan dertig jaar, deze aangevuld met uitspraken van Dr Shelton, TC Fry, Dr Neil Barnard en het PCRM, Don Bennet en veel andere.
Dat is nu onze brochure geworden Diabetes – een tikkende tijdbom – met praktische aanduidingen, een strategie en informatie waar je meteen mee aan de slag kunt.

De brochure is aan te vragen door storting van 9 euro op rekening van Natuur-El
Stuur ons een mail en je krijgt de brochure per mail terug.

We waarderen jouw reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Ontdek meer van Natur-El

Abonneer je nu om meer te lezen en toegang te krijgen tot het volledige archief.

Lees verder