Ik heb gehoord dat vasten voor veel ziekten goed zou zijn, maar bij kanker niet toegelaten is. Wat is uw ervaring daarmee ?
Alle mij ter beschikking staande literatuur (100-en hygiënistische verslagen en referenties) geven kanker geen enkele andere kans dan de autolyse. Dat kan men maar bereiken door een minimumdieet en vasten. Als mensen echter een hele chemotherapie en andere extreme intoxicaties hebben doorgemaakt, kan het noodzakelijk zijn om vooraf tijdelijk een beperkte fruitvoeding aan te houden om de ontgiftiging trager maar zachter te laten verlopen. Op die manier worden extreme reacties voorkomen. In bepaalde gevallen zou men alleen onder ervaren begeleiding moeten vasten om vergissingen in de interpretatie van wat er in het lichaam gebeurt, te vermijden.
U spreekt in uw literatuur over kankertherapie nergens over de Moermantherapie. Deze geldt nochtans als het beste alternatief om kanker een beetje natuurlijker aan te pakken ?
Het is inderdaad een hele tijd sinds de Moermantherapie en het is waar dat Moerman zeer verdienstelijk werk heeft geleverd, maar het zou ook kunnen dat nog maar weinig mensen zich Dr. Moerman herinneren. Het niet vermelden van de Moerman-therapie is geen vergetelheid. Moerman heeft zeker zijn verdiensten en zat zeker in de goede richting. Toch kregen wij in de loop der jaren tal van patiënten met ingewikkelde schema’s en een overladen voedingsschema, die zgz. “De Moermantherapie” (volgens zijn opvolger Houtsmuller) volgden. Liters rode bietensap, karnemelk, en andere dranken en zilvervliesrijst vormden de ruggengraat van de therapie. De reacties van de patiënten waren eensluidend : we hebben de indruk dat het teveel is. Toch houden ze zich aan het schema omdat ze denken dat wanneer ze minder nemen, de therapie niet compleet is. In gezondheid en ziekte moet men naar zichzelf leren luisteren : eten bij échte honger en drinken bij dorst.
Ik heb gehoord dat diabetici beter meer eiwitten dan koolhydraten gebruiken. Klopt dat ?
Diabetes is een fundamentele beschadiging van de stofwisselingsmogelijkheden door het minder efficiënt functioneren van de pancreas, soms in samenwerking met de lever. Nochtans kan men redelijk goed leven, zelfs met een beschadigde pancreas-werking. Daartoe moet men uiteraard enkele regels toepassen. In onze nieuwe publicatie over Diabetes wordt een stuk achtergrond van diabetes geschetst. Verdere informatie is te vinden in onze cursus Gezondheids-opvoeding, vooral de lesbundels 2 (Suiker) en 5 (De spijsvertering).
Bij diabetes is regelmatig kort vasten noodzakelijk. Eiwitdiëten hebben doorheen de geschiedenis bewezen geen goed antwoord te zijn bij diabetes, gewoonlijk zelfs integendeel en verschillende bronnen zien een te hoge eiwitopname als oorzaak voor diabetes. Meer eiwitten eten zou dan olie op het vuur gieten zijn. De PCRM ziet in kaas (en zuivel in het algemeen) een oorzaak voor diabetes. 50 gr. eiwit per dag is voor gezonde mensen aan de hoge kant. Voor diabetici hoeft het ook niet. U zult zien, dat u zich behoorlijk goed zult voelen als u zoveel mogelijk risico’s en voedingsfouten uitsluit, zich zoveel mogelijk voedt met rauwkost (bladgroenten en een weinig knolgewassen) en een weinig fruit. Dit laatste moet uitgetest worden wat u verdraagt (hoeveel, welk fruit en wanneer).
Veel slechte combinaties zijn nadelig voor diabetes. De gistingen en inwendige alcoholvorming zijn wellicht tot de meest nadelige processen te rekenen, met een beschadigende invloed op lever en pancreas. Als u goed eet zult u aan uw stoelgang en aan uw conditie kunnen meten hoe het met uw stofwisseling gesteld is. Voedingsaanvulling kunt u vinden in chlorella en enzymencomplexen. Ik denk dat dat in veel beginners-situaties aangewezen is.