Reumatische aandoeningen komen veel voor. In de westerse wereld hebben een groot aantal personen permanent of af en toe te lijden onder klachten van het bewegingsapparaat. Deze klachten hebben te maken met stofwisselingsstoornissen, ontstekingen, spieraandoeningen, knobbelvorming, verdikking, verharding, veranderingen in de botstructuur, problemen met de calcificatie binnen het organisme, kalkophoping, gewrichtsvervormingen, botwoekeringen, slechte doorbloeding, en vooral veel pijn..
Al deze mensen zoeken om geholpen te worden, en liefst op een zo natuurlijk mogelijke manier. Zij zijn zich bewust geworden van de mogelijkheden van de natuurlijke levenswijze.
Reuma treft ontzettend veel mensen met een veelheid van variaties en intensiteiten. Men rekent dat ongeveer dertig procent van de westerse bevolking in de loop van zijn leven met een of andere ernstige of milde, voorbijgaande of blijvende vorm van reuma te maken heeft. Aan de behandeling van al deze aandoeningen worden enorme bedragen besteed, hetzij voor pijnonderdrukking, hetzij aan ontstekingsonderdrukkers. Het arsenaal van medicijnen dat gebruikt wordt ter bestrijding van reuma en haar gevolgen is indrukwekkend, evenals de bijverschijnselen.
Dat een natuurlijke benadering van reuma onmogelijk is, zonder het belang van de voeding juist in te schatten, is duidelijk. Het is niet mogelijk reuma te genezen, zonder een ernstige inspanning op het vlak van de voeding te leveren. Het welslagen van de behandeling zal afhangen van de nauwgezetheid waarmee de adviezen worden toegepast en de verkeerde voedingsgewoonten worden gecorrigeerd. Er zijn natuurlijke alternatieven voor zij, die hun verantwoordelijkheid opnemen en er niet voor terugschrikken deze inspanning te leveren op het vlak van voeding en levenswijze.
Wat wij vandaag verstaan onder de naam reuma is: een verzamelnaam voor de meest uiteenlopende ziekten, waaronder gewrichtsaandoeningen, aandoeningen van de wervelkolom, aandoeningen van het kraakbeenweefsel, aandoeningen van de spieren en aandoeningen van de beenderen.
In mijn boek over Reuma heb ik de verschillende risico’s die het ontstaan of de ontwikkeling van reuma bevorderen, nauwkeurig beschreven. Daaronder bevinden zich tal van vaste gegevens, eigen aan een persoon, begeleid door zelf bepalende factoren. Eén ervan is gebaseerd op de ontdekking van Dr. Tilden dat de mens moet begrijpen wat hij in zijn lichaam teweegbrengt door een onnatuurlijke voeding en levensstijl en door een negatieve levenshouding.
Lees het allemaal na in het boek en/of de brochure Reuma natuurlijk genezen.
Reuma, natuurlijk genezen / GEHEUGENSTEUNTJE
1. ADVIEZEN VOOR VOEDING :
- dagelijks gebruik van versgeperst groentensap van wortel, selder, pompoen
- verhogen van het aandeel van groene bladgroenten (salade, als sap of gepureerd)
- herstel zuur-basen-evenwicht door overwegend basenrijke voeding (groenten/fruit)
- terugdringen van het aandeel van de calciumrovers
- terugbrengen van het aandeel van eiwitten naar normale menselijke behoeften
- eten in functie van behoefte en lichaamssignalen en niet op bevel van de klok
- eten volgens de orgaanklok : gemakkelijke en energierijke voeding als ontbijt, na tekens van honger – later voeding die meer verteringsarbeid vereist.
- juiste voedselcombinaties (voorkomen azijnzuurgisting + toxiciteit)
- respecteren van de verteringstijden, zonder tussenin gebruik van producten die verteerd moeten worden.
- verhogen van het aandeel van rauwkost (meer enzymen = katalisator)
- eten van een minimum van rauwkost vòòr elke maaltijd
- verminderen van het aandeel van (ontstekingbevorderende) slijm vormende voeding (vooral zetmeel en zuivel, of de combinatie van beide)
- gebruik alleen het zuiverste water
- kies waar mogelijk biologisch geteelde groenten
2. ADVIEZEN VOOR LEVENSSTIJL :
- voldoende rust, slaap, ontspanning, recuperatietijd
- zorgen voor betere stofwisseling door intens bewegingsprogramma (rust roest / breng alle scharnieren in beweging, echter zonder forceren)
- zoek middelen uit waardoor je lichaam beter ontgift / transpiratie
- zorg voor een normale darmwerking (retentie van stofwisselingstoxines = één van de belangrijkste oorzaken van ziekte)
- het niet verder onderdrukken van symptomen (ziekte = genezing)
- regelmatig vasten of sapvasten = snelste manier tot herstel
- ademoefening voor betere zuurstofvoorziening – liefst in open lucht
- voldoende zonbestraling voor aanmaak vitamine D
- zorgen voor een gezond, evenwichtig emotioneel leven
- training in positief denken, lachen, optimisme, hoopvol leven (= natuurlijke pijnvermindering + kans op herstel)
Hoe ga ik om met en artritis en diabetes?
Vaak is voor t een t ander niet oke en andersom
Beste Hanneke
De Schepper heeft geen honderden verschillende diëten voor verschillende ziekten. Soms zijn het kleine details waar men rekening moet mee houden. Eén van de eerste contacten die ik 33 jaar geleden had met een “reumapatiënt” vertelde haar verhaal. Acht jaar lang was ze – omwille van de pijn, de moeilijkheden met bewegen… – behandeld tegen reuma. Maar ze werd in een kritieke toestand gevonden naa&st haar bed en de dokjter nam een bloedstaal… In feite had de dame geen reuma, maar diabetes. Dan begon ze haar voeding aan te passen, de voedselcombinaties toe te passen… En vier weken later was de dokter stomverbaasd toen hij haar suikerwaarden nam… “Wat doe je Germaine, dat deze waarden zo goed zijn?” “Helemaal niets dokter… gewoon alles wat u me zegt”. De dokter nam een nieuwe test, maar het was hetzelfde… Toen hij na veel aandringen geen antwoord kreeg, vertrok hij en bij de deur zei hij: “Maar doe uw dieet maar verder”… Daarop telefoneerde die vrouw me met haar heuglijke resultaten, maar ze zei erbij: “Als die dokter toch wist dat een dieet dat kon doen, waarom heeft hij het me dan niet eerder gezegd?” Dat zijn voor mij altijd indicaties geweest dat het de goede weg is. Nu kan het wel zijn dat men als diabeticus aanvankelijk niet zoveel fruit – en zeker geen zoet – en soms geen meloenen – kan eten, en dat is een kwestie van voorzichtig zijn, luisteren naar zichzelf… Voor de rest is er geen conflict tussen reuma en diabetes. De belangrijkste contra-indicatie bij diabetes is geconcentreerd eiwit (vooral zuivel), maar dat is ook een probleem bij reuma.