Kiplekker of kipkreupel

Zeg niet langer “kiplekker” maar “kipkreupel”

Daarstraks hoorde ik een merkwaardig radiospotje dat een drieste realiteit benadrukt. Het was een boodschap van GAIA :

GAIA en Herman Brusselmans willen “kiplekker” uit Van Daele of er nieuwe betekenis aan geven: “belabberd, kreupelig, miserabel als een vleeskip”… Ja, soms zijn termen toe aan het herdefiniëren van hun betekenis en dit is een schrijnend voorbeeld dat de kip zich al lang niet meer zo “lekker” voelt.

Eén woord hangt al jaren mijn voeten uit: kiplekker. Kiplekker? Geloof het van iemand die niet snel gechoqueerd is: ik voel me zo lekker als een half gepluimde, volgekakte vleeskip met doorgezakte kromme poten en een slecht hart.” Herman Brusselmans

Volgens Van Daele betekent kip-lek-ker zich kiplekker voelen, zich lichamelijk bijzonder goed voelen. Maar volgens GAIA, die de volle steun krijgt van Herman Brusselmans, is dat een aberratie: het woord moet eruit of minstens een andere definitie krijgen. In een radiospot die vanaf 24/6 tot 4/7 op verschillende Vlaamse én Nederlandse zenders (waar Diervriendelijk Nederland de campagne voert) te horen is, doet de bekende auteur een voorstel: “Kiplekker: zich zo lekker voelen als een kreupele, miserabele en volgepakte vleeskip met doorgezakte kromme poten en een slecht hart, met nog enkele pluimresten aan het opgeblazen misvormde lijf.” Zo klagen GAIA en Brusselmans de erbarmelijke leefomstandigheden aan van de 300 miljoen kippen die jaarlijks in België vetgemest worden voor hun vlees. Het gros van die vleeskippen is afkomstig van grootschalige bedrijven waar enorme loodsen volgepropt worden met tienduizenden kippen. “Kiplekker wekt de indruk dat die vlees- of braadkippen een heerlijk leven leiden”, legt GAIA-directeur Ann De Greef uit. “Maar in werkelijkheid is hun beklagenswaardig korte bestaan in die vetmestfabrieken één aaneenschakeling van pijn en lijden (botmisvormingen, kreupelheid, borstblaren, brandwonden aan de voetzolen, buikzucht, … ). Intensief vetgemest groeien ze hypersnel: in hooguit 42 dagen bereiken de reusachtig gegroeide mestkuikens hun slachtgewicht van 2,2 kg.” GAIA paste de definitie van “kiplekker” alvast aan in het online woordenboek wikitionary. Tegelijkertijd roept GAIA alle supermarktketens op om geen vlees meer te verkopen van kippen, die een miserabel leven lijden in de conventionele vetmestfabrieken en over te schakelen op gegarandeerd diervriendelijker kippenvlees.     

  • Er is ook een petitie-actie aan verbonden.
    Kijk op GAIA voor meer info.

    Cursus Natuur & Gezondheid
  • Volgens de planning zou nu de Module V (Voedingspraktijk) moeten verstuurd worden per mail. Echter ben ik hiermee nog niet helemaal rond. Diverse boeken en recepten moeten nog gedigitaliseerd en herwerkt worden.
  • Daardoor kregen de mensen die deze cursus volgen nu Module T (Therapie). Module V volgt dan zo spoedig mogelijk.
  • Vandaag werd aan Module V de nieuwe digitale versie van Alternatief Ontbijt toegevoegd :

De meeste van de originele documenten (pdf’s) zijn verloren gegaan, maar we geven er een nieuwe inhoud aan. Helemaal actueel !

Vragen en Antwoorden

Ik zoek een oplossing voor mijn aanhoudende hoofdpijn. Ik heb al vanalles geprobeerd. Ik sta er ’s morgens mee op, dat gaat dan soms weer over, om dan later op de dag in alle hevigheid weer uit te barsten, me uit mijn slaap net houden. Ik word er knettergek en moedeloos van. 

We zijn bezig de laatste hand aan het leggen aan een nieuwe “Vraag en Antwoord” die in de eerste week van juli zal gepubliceerd worden. Het is een compleet nummer gewijd aan levenswijze en de impact daarvan op de gezondheid. Daar geven we ook enkele voorbeelden van gezondheidsklachten en hun aanpak. Wat je hier leest, is de inleiding van het antwoord op bovenstaande vraag :

“De vrouw werd in de grot vastgehouden door mensen van haar stam. De medicijnman plaatste een scherpe puntige steen aan de basis van haar schedel. Hij sloeg met een andere steen tegen de puntige rots. Er werd een gat in het hoofd van de vrouw geslagen. Hij glimlachte tevreden. Hij had de vrouw net van haar hoofdpijn “genezen”. Nu konden de boze geesten ontsnappen.

Als je een paar duizend jaar geleden leefde, zou dit de manier zijn waarop hoofdpijn zou worden behandeld. Zoals vele “genezingen” was deze erger dan de ziekte. En zo vond de mens andere interessante manieren uit om de meest voorkomende pijnklacht, hoofdpijn, te behandelen.

Een populaire remedie tegen hoofdpijn was een mengsel van koeienhersenen en geitenuitwerpselen die over het hele hoofd werden uitgesmeerd. Blijkbaar werd je waarschijnlijk zo walgelijk van de behandeling dat je vergat dat je hoofdpijn had. Minder rommelig was de Mexicaanse ‘remedie’ tegen hoofdpijn – ze wreven een levende pad over het voorhoofd. De Engelsen gebruikten een mengsel van gedroogde vliegen in sterke azijn dat op het lichaam werd gewreven tot er blaren ontstonden.

Dieren werden vaak gebruikt bij primitieve behandelingen tegen hoofdpijn. Sommige stammen gebruikten maskers van slangenhuid om hoofdpijn af te schrikken. De Amerikaanse Indianen dronken alcohol waarin de geslachtsdelen van de bever waren gedrenkt. Een favoriete oude remedie tegen hoofdpijn was die waarbij ze de kraal van een dode buizerd om je nek hangen. Dit zou waarschijnlijk een effectieve behandeling zijn, want dan zou iedereen automatisch weten dat je hoofdpijn had en je met rust laten.

Je kunt lachen om deze hoofdpijn “genezingen” en remedies, maar vergeet niet: de “genezingen” zijn nog steeds bij ons, en helaas ook de hoofdpijn. Dr. Joel R. Saper, een hoofdpijnspecialist, zegde: “Misschien zullen wij ooit in de toekomst worden beoordeeld op onze methoden om hoofdpijn te behandelen. Per slot van rekening slikken we pillen, halen we schedels open en steken plastic buisjes in elke denkbare lichaamsopening, volledig primitief, zelfs naar onze eigen huidige normen en perspectieven.

Tegenwoordig heeft aspirine de mengsels van koeienhersenen en bevergenitaliën vervangen als favoriete remedie tegen hoofdpijn. Aspirine doet echter absoluut niets om de oorzaak van de hoofdpijn weg te nemen. De pijn is er nog steeds; je merkt het gewoon niet. Zoals alle medicijnen kan aspirine niet genezen; in plaats daarvan is het irriterend. Zijn aanwezigheid in het lichaam zorgt ervoor dat het lichaam zijn energie omleidt van hoofdpijn naar uitdrijving van het medicijn.

Aspirine is niet het veilige medicijn dat de meeste mensen denken dat het is. Het veroorzaakt maagbloeding met een snelheid van één theelepel bloed voor elke twee ingenomen tabletten. Maagzweren ontstaan ​​uiteindelijk door langdurig gebruik van aspirine.

Aspirine-misbruik is het meest voorkomende drugsprobleem in dit land. We slikken elke dag veertig tot vijftig ton aspirine. Deze hoge aspirineconsumptie stoort doktoren niet te veel. “Neem twee aspirientjes en bel me morgenochtend” is niet alleen een vaak genoemd grapje; het is tegenwoordig een algemeen recept. Een directeur van een grote hoofdpijnkliniek schudt aspirinemisbruik van zich af: ‘Ik maak me zorgen’, zegt hij, ‘als de patiënt meer dan honderd aspirines per maand slikte.’ Iedereen die elke maand honderd pillen slikt, moet zijn gezondheid en leven van A tot Z opnieuw evalueren. Er klopt iets niet.

Lees de rest in nummer 3 van Vraag & Antwoord : het nummer afzonderlijk kost 9 euro / het abonnement op de serie 2021 (Module Q) kost 30 euro. Aanvragen

De Garage Verkoop van 20/6 gaf een opbrengst van 1330 euro. Deze werd overgemaakt aan ADRA voor de internationale hyulpprogramma’s.

“Overtreated”

Waarom teveel ‘genees’kunde ons zieker maakt

In haar populaire boek uit 2008 beschrijft Shannon Brownlee de tragische evolutie van onze illusie dat meer medische instanties, begeleiding en services automatisch leidt naar meer gezondheid.

Het hele corona-gebeuren heeft onze wereld meer dan ooit gemedicaliseerd. Meer nog, de media hebben de illusie gevoed dat medische opvolging onvermijdelijk is en dat de heersende protocollen de beste oplossing zijn voor de problemen die zich voordoen. We zijn met onze neus op de feiten gedrukt dat onze medische infrastructuur “ontoereikend” is en uitgebreid moet worden, investeringen vraagt, en de controlemechanismen en informatie van het publiek moeten worden versterkt…

Onze gezondheidszorg was al schrikbarend duur, maar ons systeem van ziektekostenverzekering maakt dat de meesten geen enkel idee hebben van de werkelijke kosten die worden afgewend op een systeem van “solidariteit”. Als die kosten effectief gedragen zouden moeten worden door de individuele “patiënten”, zouden velen afhaken, maar dat willen we natuurlijk niet.

We hebben van de meest bekwame artsen ter wereld, maar toch overlijden er elk jaar honderdduizend patiënten door medische fouten. Terwijl de hele wereld gericht is op screening, preventiebeleid, veiligheidscampagnes… blijft de medische wereld in de middernachtelijke duisternis van haar praktijken. Ze sluit de ogen voor de oorzaken van ziekte en gezondheid en ziet het als haar taak om te “behandelen” op vraag.

In dit aangrijpende, eye-opening boek neemt de bekroonde journalist Shannon Brownlee lezers mee het ziekenhuis in om enkele van onze meest vereerde mythen over de westerse geneeskunde te ontkrachten. Brownlee ontleedt wat zij ‘het medisch-industriële complex’ noemt en legt de achterlijke economische prikkels bloot die in ons systeem zijn ingebed, en onthult een verbluffend portret van de zorg die we nu ontvangen.

Desalniettemin brengt Overbehandeld uiteindelijk een boodschap van hoop over door het debat over hervorming van de gezondheidszorg te herformuleren. Het biedt een manier om de kosten te beheersen en de onverzekerden te dekken, terwijl tegelijkertijd de kwaliteit van de geneeskunde wordt verbeterd. Shannon Brownlee’s humane, intelligente en indringende analyse stelt lezers in staat om de gevaren van overbehandeling te vermijden en wijst de weg naar betere gezondheidszorg voor iedereen. Maar in de 12 jaar sinds de publicatie is er niets wezenlijks veranderd… De huidige crisis was een kans om onze hele levenswijze en voeding en medische verantwoordelijkheden te herdenken… maar het werd gebruikt om de medische mythes te versterken…

Omdat lachen helpt

“De wonderbare apotheek van de natuur, die door de hemelse Architect in ons wezen werd gelegd, produceert de meeste geneesmiddelen die we nodig hebben.”Norman Cousins

Cousins kon het weten, dat de natuur – het lichaam – mits de juiste middelen en mits in de juiste gemoedsstemming, in staat is iedere substantie aan te maken, waaraan het behoefte heeft. 

Deze man met een indrukwekkende carrière als schrijver, uitgever, diplomaat, voorspreker van holistische geneeswijzen, en een merkwaardig en gehard optimist… had een groot werkterrein en zette zich in voor wereldvrede, rechtvaardigheid, de vrijheid van meningsuiting, de menselijke impact op de natuur, en tenslotte werd hij een predikant van de natuurlijke gezondheid. Een studie van zijn leven is interessant… maar laten we even kijken hoe in 1960 een ervaring het leven van Cousins zo veranderde, terwijl het precies daardoor zijn diepste overtuiging versterkte, dat de mens zijn eigen ziekten kan overwinnen, zonder medische mishandeling, maar door omstandigheden te scheppen die gunstig zijn voor genezing. 

In 1960 werd Cousins geveld door een “ongeneeslijke” vorm  van spondilitis, en een levensbedreigende collageen-ziekte. Cousins volgde toen een voedingswijze met heel veel vitamine C en de vitamine L – Positieve emoties (inclusief dagelijkse dosissen hartsgrondig lachen / schuddebuiken) moesten goed zijn als tegengewicht voor de ziekmakende frustratie, angst, en negatieve impact (aan de basis van zijn ziekte). De dokters die hij consulteerde of waarmee hij samenwerkte waren vaak erg sceptisch over zijn acties en “dromen opdat het onmogelijke zou gebeuren”. Hoe zijn miraculeuze genezing verliep, beschreef hij in zijn bestseller “Anatomy of an Illness” dat enkele jaren later ook in het Nederlands verscheen als “De anatomie van een ziekte” (Reflecties over genezing en regeneratie) . (Anatomy of an Illness is een onderdeel van de Module P – over positief denken, stressbeheersing, optimisme…)

In het boek gaat hij uit van zijn persoonlijke ervaring en onderzoek en bevestigt hij dat “de levenskracht” mogelijk de minst begrepen kracht is op aarde. “Mensen worden niet opgesloten binnen de vastgelegde grenzen. Het streven naar perfectie en verbetering is niet iets hoogmoedig, maar de hoogste manifestatie van een groot ontwerp.”

“Hartelijk lachen is een goede manier om inwendig te joggen zonder de deur uit te gaan.”(Norman Cousins – de uitvinder van de cliniclowns)

Vijftien jaar na zijn ziekte, had Cousins een hartaanval en vroeg zich af of het nu nog wel mogelijk was om nog een tweede keer te herstellen van een levensbedreigende conditie – in één leven… maar hij zou er alles voor doen om het mogelijk te maken. 

Toen men hem binnen bracht in het ziekenhuis op een draagberrie,  onmiddellijk na de aanval, sprak hij tot zijn verzorgers en dokters “Heren, ik wil dat jullie weten dat jullie nu kijken naar de verbluffendste geneesmachine die ooit over jullie ziekenhuisvloer werd gereden.”  En nogmaals genas Cousins en nogmaals beschreef hij zijn ervaringen in een boek:  The Healing Heart: Antidotes to Panic and Helplessness. (Het genezende hart : antidotes voor paniek en hulpeloosheid). In het boek trekt hij zijn ervaring naar een levensbedreigende conditie open naar een levensbedreigde mensheid.  Het bedroefde hem dat al zijn boeken over de ziekten van de wereld, niet het volle lezerpubliek bereikten, ongeacht zijn persoonlijke ervaringen met ziekte en genezing in Anatomy of an Illness. Zijn bezorgdheid was, zoals hij het beschreef in The Healing Heart, “dat ieders gezondheid, ook die van de komende generaties, meer afhankelijk zijn van de gezondheid van de maatschappij en de omgeving, en dat het gezond maken van het land van grotere betekenis is dan de individuele zaak van ieders ziekte.” Hij besloot zijn boek met een oproep om een einde te stellen aan de oorlog(en), omdat een goede en positieve conditie van de mensheid niet te verzoenen valt met oorlogen en voorbereidingen tot de oorlog.

Rauw Eten voor genezing

In dit digitale boek vind je veel motivatie om het rauwe avontuur op te starten. Of als je het helemaal correct wil doen, lees dan alles in de Module L – Levend Voedsel.

De mensheid heeft lang geleden geleerd dat het koken van vlees alvorens het op te eten hen zou beschermen tegen bepaalde ziekten. Sindsdien is deze praktijk van koken uitgegroeid tot het bewerken en bereiden van alle soorten voedsel en wordt het nu als een kunst beschouwd. Er worden maar weinig maaltijden gegeten die rauwe elementen bevatten, behalve de groene salade. Vooral tijdens de laatste 150 jaar is het bereiden/bewerken van voeding uitgegroeid tot een noodzakelijk kwaad.

Een voordeel van rauw eten is dat het de intenties van de natuur in beeld brengt. Als ik spreek over rauw eten, bedoel ik fruit, noten en groenten, die voor de meerderheid van de mensheid goed smaken in hun fundamentele eenvoud, rechtstreeks van de boom, struik of plant.

Ik realiseer me dat het niet gemakkelijk is om honderden jaren traditie achter zich te laten en terug te vallen op 100% rauw voedsel. Margaret Mead zei ooit: “Het is gemakkelijker om iemands religie te veranderen dan om zijn dieet te veranderen.” Maar ik ga toch een poging doen, voor het geval je nog niet overtuigd bent, om enkele voordelen te definiëren van vers, volwaardig rauw fruit, groenten en noten, waardoor je er misschien een betere plaats voor zult geven in je voedingswijze.

  1. Rauw voedsel is van betere kwaliteit, daarom kan je met minder beter aan je voedingsbehoeften voldoen. De hitte van het koken loogt vitamines uit, beschadigt eiwitten en vetten en vernietigt enzymen die de spijsvertering bevorderen. Naarmate het percentage rauw voedsel toeneemt, voel je je meer tevreden en heb je meer energie door maaltijden met minder calorieën, omdat rauw voedsel de beste balans heeft tussen water, voedingsstoffen en vezels om aan de behoeften van het lichaam te voldoen.
  2. Rauw voedsel heeft meer smaak dan gekookt voedsel, dus je hebt geen industriesuiker, scherpe kruiden, zout of specerijen nodig die je spijsvertering mogelijk irriteren of andere organen kunnen overstimuleren.
  1. Rauw voedsel vereist weinig bereiding, zodat je minder tijd in de keuken doorbrengt. Zelfs een kind van 5 of 6 jaar kan de meeste producten bereiden voor ontbijt, lunch of diner. Dit geeft kinderen een gevoel van eigenwaarde en onafhankelijkheid, om nog maar te zwijgen van het comfort die het aan de ouders geeft.
  2. Als je rauw eet, is er weinig kans op brandwonden, je zult je vingers niet verbranden en nog minder je huis. Heb je er ooit aan gedacht hoeveel huizen/ bossen in rook zijn opgegaan, gewoon door een kookvuurtje dat men uit het oog verloor!
  3. Opruimen na een rauwe maaltijd gebeurt in een handomdraai. Geen ingebrande vetten of een verbrande tong. Alle oneetbare delen gaan rechtstreeks op de composthoop.
  4. Het eten van een voeding met voornamelijk rauwe ingrediënten kan de opkomst van veel chronische ziekten, waaronder hartaandoeningen en kanker, omkeren of stoppen. Onthoud dat koken en bakken vrije radicalen creëert, die de belangrijkste oorzaak van kanker zijn. Wanneer je het aantal vrije radicalen verlaagt waarmee de cellen worden gebombardeerd, verlaag je het risico op kanker en chronische ziekten.
  5. Rauwe voeding kan beschermen tegen acute ziekten zoals verkoudheid, griep, mazelen, enz. Rauw voedsel houdt een gezond lichaam in stand en een gezond lichaam zal minder snel ziek worden.
  6. Zolang je rauw voedsel goed combineert volgens de regels van Natuurlijke Gezondheid, kom je al snel op een niveau waarop je geen last meer hebt van brandend maagzuur, gasvorming, indigestie of obstipatie.
  7. Het is milieuvriendelijk. Met de mensheid op een voeding van rauwe basisproducten, zou de voedingsindustrie de winkel sluiten en biologisch tuinieren. Dit zou enorme hoeveelheden natuurlijke hulpbronnen besparen die worden gebruikt om stroom te produceren voor deze industrieën. Bedenk eens hoeveel bomen en oliereserves kunnen worden bespaard zonder de noodzaak van het papier en plastic dat wordt gebruikt voor het verpakken van onze bewerkte voedingsmiddelen. Er zou ook minder koolstofdioxide in de atmosfeer vrijkomen als het koken zou stoppen en er zou meer zuurstof uit alle nieuwe boomgaarden en tuinen worden geproduceerd, waardoor het broeikaseffect zou worden omgekeerd.
  8. Rauw eten bespaart geld op voedsel, uitrusting, potten en pannen, doktersrekeningen, medicijnen en ziektekostenverzekering.

Verspil dus je voedsel, je leven en onze planeet niet door alles te koken wat je eet. Fruit, noten en groenten die volwaardig, vers en rauw zijn, bruisen van leven en hebben de mogelijkheid om hun levenskracht rechtstreeks op jou over te brengen. Klinkt dit niet als muziek in je oren?

Natuurlijk kan je rauw eten voor genezing, maar voorkomen van ziekte is zijn grootste troef.