Voor genezing

Voor diegenen die “De Weg naar Natuurlijke Genezing” hebben gelezen, waarvan de ondertitel is “als niets hielp”, probeer dan dit… is het volgende geen verrassing meer. Het is waar, ik heb dat dikwijls gehoord “ik heb alles al geprobeerd”… Elke keer toen ik dat hoorde, en ik peilde naar de mogelijkheden die er nog waren, hadden die mensen niet “alles” geprobeerd. Alle pillen en een hoop therapieën, dat misschien wel, maar het meest essentiële, dat hadden ze overgeslagen.

Eén van de thema’s in dit boek gaat over de strikte reductie van VET in de voeding. Laten we eerlijk zijn, bijna iedereen eet teveel vet. We zijn daar niet van overtuigd, omdat we onze rekening nooit heel goed gemaakt hebben, maar als je die inspanning eens wil doen en je zou berekenen welk percentage van je calorieën uit VET afkomstig is, zal je verrast zijn.
Al in de jaren 1950 was het sommigen duidelijk dat een geneesdieet minder dan 15% vetten moet bevatten.

Hier is een interessant idee: een op planten gebaseerd dieet dat volledig verstoken is van vet voedsel – dus geen olie, noten of avocado’s – kan nuttig zijn voor mensen die alles zonder succes hebben geprobeerd om hun gezondheidsproblemen te genezen.

Het kan helpen in gevallen van:

  • Hart-en vaatziekten (in feite is het het enige dieet waarvan is bewezen dat het werkt).
  • Hoge cholesterol
  • Acne
  • Spijsverteringsproblemen die niet worden geholpen door het combineren van voedsel, enz.
  • Auto-immuuncondities.
  • Type 2 diabetes.

Het vetvrije dieet is een plantaardig dieet dat bestaat uit volwaardige voedingsmiddelen (zoals fruit, groenten, granen en peulvruchten) zonder vetrijke voedingsmiddelen, zoals olie, avocado, noten en zaden. Dus geen kokosolie, geen olijfolie, geen amandelen, geen macadamia-noten en niets dat een druppel olie bevat.

Overt fat

Dr. Douglas Graham bedacht waarschijnlijk de term ‘openlijk vet’ om te benadrukken dat alle hele plantaardige voedingsmiddelen van nature een klein percentage van de vetzuren bevatten.

Een dieet zonder openlijke (vrije) vetten bevat nog steeds ongeveer 4-5% essentiële vetzuren, die van nature voorkomen in alle soorten fruit, groenten, bonen en granen. Dit vetgehalte is inderdaad erg laag, maar voor veel mensen zullen de voordelen opwegen tegen eventuele “vetzuurdeficiënties” die men zou kunnen vrezen.

Voor twijfelaars, hier is de hoeveelheid vet gevonden in bepaalde items, zonder toegevoegde olie.

  • Spinazie, 100 gram, 0,4 gram vet, Omega 3: 138 mg. Omega 6: 26 mg.
  • Haver, 100 gram, 6,5 gram vet, Omega 3: 100 mg. Omega 6: 2200 mg.
  • Banaan, 100 gram, 0,3 gram vet, 27 mg. Omega 3. Omega 6: 46 mg.
  • Zwarte bonen, 1 kop gekookt, 0,9 gram vet, Omega 3: 181 mg. Omega 6: 217 mg.

Een hypothetisch dieet van 2000 calorieën, bestaande uit:

  • 300 gram spinazie (69 calorieën),
  • 2 kopjes bruine rijst (432 calorieën),
  • 1 kopje zwarte bonen (227 calorieën),
  • 2 grote gepofte aardappelen (556 calorieën)
  • en ongeveer 800 gram banaan (715 calorieën) zou opleveren :
  • 8,24 gram vet, waarvan:
  • Omega 3: 920 mg.
  • Omega 6: 2088mg.
  • Er zijn geen vastgestelde minimumvereisten voor Omega 3-vetten, maar suggesties zijn een minimale inname tussen 200 en 500 mg. per dag.
  • Hoewel dit hypothetische dieet slechts 3,7% vet bevat in totale calorieën, krijgen de meeste mensen waarschijnlijk een totaal van dichterbij 4-5% als ze een verscheidenheid aan plantaardig voedsel uit verschillende bronnen opnemen, zonder daarbij enig vetrijk voedingsmiddel te eten.

Dit is niet noodzakelijk de juiste voedingswijze voor iedereen. Maar waar ik vandaag de nadruk op wil leggen, zijn de genezende voordelen van een No-Overt Fat Diet. (een voeding zonder toegevoegd, verscholen vet en zonder voedingsmiddelen die van nature vetrijk zijn)

Als je alles hebt geprobeerd en je hebt je gezondheid niet verbeterd, kan dit iets zijn dat je kan helpen.

Lees er meer over in :

Dit digitale boek maakt deel uit van Module T / Therapie.

Het boek afzonderlijk kost 12 euro / De volledige Module 30 euro en de Module maakt deel uit van de cursus Natuur&Gezondheid.

Aanvragen

Een paar weken geleden was ik in gesprek met Alain Meersseman over de gezondheidsprincipes zoals ze door Ellen White meer dan een eeuw geleden werden voorgesteld. Ik vermeldde daarbij dat Ellen White – uitgaande van het “volledigheidsprincipe” – geen voorstander was van het gebruik van “vrije vetten” en dat ze ooit had gezegd “dat men de olijfolie moet eten met de olijf”. Dat leek me een zeer logische stelling, want we hebben bezwaren tegen geïsoleerde suiker, maar geen bezwaren tegen geïsoleerde vetten? 

Ik had dat dertig jaar geleden gelezen in een neerslag van een voordrachtenserie van Dr Milton Crane en Dr ZaneKime, en had dat in 2004 gebruikt in mijn boek over Vetten in de Voeding. 

Nu vroeg Alain naar mijn bron – waar ik dit had gelezen, maar na twee verhuizen, waarbij mijn boeken en informatie drastisch afgeslankt zijn, was dat geen sinecure. Maar de wonderen zijn de wereld niet uit en ik vond de bewuste brochure terug. Ondertussen heb ik ze herlezen en contact opgenomen met de toenmalige uitgever, maar het was hen onbekend… Na alles bestudeerd te hebben, zou ik deze informatie graag delen met de lezers. 

Ellen White had in haar tijd niet veel medestaanders om zo’n onpopulair voedingsadvies als “drastisch bezuinigen op vet” de wereld in te sturen, maar gelukkig zijn er vandaag veel bronnen die dit advies ondersteunen.

Ik denk daarbij aan Dr MCDougall, Dr Klaper, Dr. Greger en vele anderen.

Voor diegenen die me eerder hoorden spreken over de Gerson-therapie (voor chronische ziekten), zal dit principe vertrouwd in de oren klinken. 
In de eerste voordracht die in de nieuwe publicatie voorkomt, van Dr. M. Crane, heb ik trouwens een tekst van Dr Mc Dougall toegevoegd : “The Egyptian Mummy Diet Paradox”. 

We leven in een verwarrende wereld, en de Babylonische spraakverwarring is nooit veraf. In mijn  onderzoek kwam ik een site tegen “Low Carb – High Fat”, waarin de zwaarlijvigheid van de Egyptenaren werd toegeschreven aan teveel koolhydraten, en te weinig vet… Men kan moeilijk nog verder van de waarheid zijn en ik hoop dat ook u dit alles verder onderzoekt en er de gepaste conclusies uit trekt. Het is zoals de spreker zegt: dat het vastberadenheid en visie vraagt om dergelijke principes in het leven te integreren… Maar het loont de moeite. 

Wil je het eerste deel lezen? Download het hier gratis.

We waarderen jouw reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Ontdek meer van Natur-El

Abonneer je nu om meer te lezen en toegang te krijgen tot het volledige archief.

Lees verder