Voor wie de mode volgt

Moet voeding niet regelmatig afgewisseld worden, zodat het niet eentonig wordt? En moeten we niet open staan voor nieuwe trends die zich aandienen en die het leven gemakkelijker maken en een beetje meer pit geven? 

We weten dat kleding, kapsels, schoenen… aan de mode onderhevig zijn, maar na eeuwenlang verankerd te zijn in de plaatselijke traditie, heeft de industrialisatie het voedingsgedrag ernstig veranderd. Eigenlijk gaat het zo ver om te zeggen dat sinds enkele decennia de voeding in belangrijke mate onderhevig is geworden aan bepaalde modetrends.

Dat was al zo in de „klassieke” voeding, waar mensen het meer normaal begonnen te vinden om af en toe „vreemd” te gaan eten. Zo kregen we de Italiaanse, Chinese, Afrikaanse en Latijns-Amerikaanse specialiteiten, die de mode werden. En als je niet meeging in die trend, kon je niet meespreken… Het gekke is dat al die trends niet eens overeenkomen met de typische Italiaanse, Chinese of Afrikaanse tradities, maar dat deze smaken zelf ook „gemaakt” zijn als een typisch fenomeen vanaf 1950. Tussen haakjes zou geen mens daarop (gezond) kunnen overleven over generaties en zouden al die culturen uitgestorven zijn, als dàt hun typische of traditionele voeding was.

We hebben het slechtste van de verschillende culturen met elkaar uitgewisseld en dat verspreidt zich nu over de hele wereld.

De alternatieve wereld laat zich op dat vlak trouwens niet onbetuigd en heeft dan misschien wel meer de ambitie om de traditionele gewassen te leren kennen en naar de rest van de wereld te brengen. Echter heeft dat soms voor gevolg dat door de toenemende vraag de lokale mensen zelf niet meer in de gelegenheid zijn om hun traditionele voeding aan te kopen en te gebruiken, zodat ze – in het voordeel van de export – zelf tevreden moeten zijn met Amerikaanse import van goedkoop industrievoedsel…

We hebben de eenvoud en de continuïteit van eenvoudig voedsel geruild voor ‘hoogstandjes’ van de voeding die komen aan gaan – om onze voedingsverveling te bevredigen. Maar daardoor dreigt goed, degelijk voedsel in de vergetelheid te raken. Een tijd geleden kreeg ik een mail met referenties naar de waarde van sesam in de dagelijkse voeding, en dan met name zwarte sesam, tegen oa. hoge bloeddruk, artritis (bv. van de knie), diabetes, MS enz. 

Dat is natuurlijk zeer mooi dat je dat kunt gebruiken en dat het een onderdeel wordt van je voeding, maar de ruggengraat van die voeding is een vaste stevige basis die  voor heel je leven geldt – wat de tijdschriften of media ook zeggen.

Eerder dan al die therapeutische resultaten, zie ik een dagelijks goed verzorgde en gevarieerde voeding met fruit en groenten, noten en zaden, als een veilige haven om het beste uit jezelf te halen, en te blijven genieten van de beste vitaliteit, dag na dag.

Je voeding beter verzorgen is een bijzondere beslissing, en het is mogelijk dat de resultaten daarvan direct merkbaar zijn. Maar soms is de conditie zo erg dat er meer nodig is dan alleen zomaar een beetje voedingsveranderingen. Gans het systeem (spijsvertering, zenuwstelsel, zenuwenergie) kan zo overbelast zijn, dat wat je ook eet, het niet terecht komt. Weet dan zeker dat je niet kunt doen wat je wil. 

Je energie is laag. Ja, je lichaam heeft dit met opzet verlaagd om die energie naar binnen aan te wenden en daar correcties aan te brengen. Als je nu met de natuur kunt meewerken, door zo weinig mogelijk energie te verbruiken voor fysieke actie, denken, zorgen, spijsvertering… dan blijft er meer energie voor ontgiftiging en herstel. Rusten en vasten zijn de boodschap en als je niet kunt vasten… zijn er sappen.

Mensen vroegen soms “of er niets nieuws was”. Ja en nee. Gezond eten is altijd hetzelfde, al eeuwen en eeuwen lang, met komen en gaan van het aanbod door de seizoenen en een beetje geluk dat er iets op de markt komt uit de rijke schat van gezonde voeding die over de hele wereld wordt verbouwd, en waar we geen weet van hadden. En ondanks het feit dat gezonde natuurlijke voeding zo’n constante is die niet verandert, verveelt het nooit. Het is nooit saai. Alles wat men eet – of het een sappige  sinaasappel of een handvol bessen is, vult met dankbaarheid en verbazing omwille van de manier waarop het leven loopt en er voorzien wordt in het heerlijkste voedsel dat er bestaat. 

Nee, gezond natuurlijk voedsel is niet zoals de Trendy Foods, of de designer-foods… De status kan niet worden verlaagd, zonder zijn eretekens af te nemen. Zodra eraan geprutst wordt, onderscheidt het zich niet langer als “gezond natuurlijk voedsel”. 

Het is waar dat we compromissen maken, dat we niet altijd beschikken over het beste van het beste, omdat we niet beschikken over een mangoboom of kokospalm in onze achtertuin… maar we streven ernaar om voeding te gebruiken met groenten en fruit die zo dicht mogelijk bij ons natuurlijke voedsel aanleunen. 

En het is waar dat de teelttechnieken en de selectie en de behandeling van fruit en groenten verre van ideaal zijn voor de kwaliteit, maar we kunnen gelukkig zijn dat het er is, en dat mensen zich hebben ingespannen om het tot bij jou te krijgen. 

Stel je eens voor dat het de mode zou zijn – en nu voor altijd, zonder ooit op te houden – dat alle gezond natuurlijk voedsel biologisch zou gekweekt worden, dat er biobossen met fruitboomgaarden overal ter wereld zouden geplant worden, waar ook de honderden soorten vruchten zouden gekweekt worden, die we nog niet kennen, maar die nu alleen maar op lokale markten worden verhandeld, omdat de markten hier er niet klaar voor zijn om het assortiment uit te breiden. Stel je voor dat al de ruimte die nu voor veeteelt en de productie van nefaste genotsproducten, zou gebruikt worden voor schoon en gezond voedsel… Dat is waar ik van droom en die mode ben ik veertig jaar geleden beginnen navolgen, en als het van mezelf afhangt, ga ik daar nog even mee door. Het is een groen avontuur en het maakte mijn leven boeiend. Maar waar één mens gaat, kunnen er meerdere gaan…  

Waarop wachten?

Uit het folderarchief V248 “Naar de Mode” onderdeel van het PûrNatûr-abonnement

De pioniers van de Natuurijke Hygiëne probeerden wetmatigheden te ontdekken en uit al hun ervaringen en observaties distilleerden ze een spectaculair en onvergelijkbaar gezondheidssysteem dat onovertroffen is en dat uitgaat van eeuwige en onveranderlijke wetten… We kunnen er niets aan toevoegen – alleen van afnemen en dat ten koste van onszelf ! We zouden het van de daken moeten schreeuwen, mensen helpen de weg te vinden naar natuurlijke gezondheid.

We waarderen jouw reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Ontdek meer van Natur-El

Abonneer je nu om meer te lezen en toegang te krijgen tot het volledige archief.

Lees verder