Komkommertijd

Een kennis heeft één komkommerplant en kon de productie niet volgen… de koelkast was vol! Maar die komkommers moeten daar niet in de koelkast liggen te niksen ! Toen ik vertelde dat wij dertig komkommerplanten hebben en met gemak iedere dag tussen 2 en 5 kg komkommers oogsten, bekeek hij me met ongeloof… Je kunt toch niet de hele dag door komkommers eten?

Nee, dat is niet nodig, maar je kunt wel veel komkommers eten. En daar zijn veel redenen voor om te doen. Ik ben nu volop bezig met de voorbereiding voor de voortzetting van het PûrNatûr-abonnement, waarbij het volgende project over Kruiden gaat. Daarin worden veel leemten opgevuld, die in de mappen over Voeding ontbraken. Mensen stelden vragen waarom ik niets had geschreven over aardbeien, granaatappels, kiwi’s, komkommers… Dus wees niet bezorgd, het komt allemaal aan bod. Dus wordt één van de flyers in 2025 gewijd aan komkommers en alle gezondheidsfeiten over komkommers. Ja, je kunt een kuur met komkommers doen. Het is helemaal niet overdreven om een paar komkommers per dag te eten.

Komkommers zijn waterrijke vruchten die tot de groenten worden gerekend.  Zij bevatten veel water, weinig calorieën, een weinig natuurlijke suikers, een weinig eiwit, en helemaal geen vet. Met slechts 3% droge stof en 97% water kan men zich afvragen wat men aan een dergelijke groente heeft. Sommigen, die moeilijkheden hebben met hun eigen waterhuishouding vragen zich af of een dergelijke waterrijke vrucht voor hen wel geschikt kan zijn of niet nòg meer water toevoegt ? Wees gerust,  je kan geen betere voedingsmiddelen gebruiken.

> De stoornissen in de waterhuishouding worden nooit veroorzaakt door voedingsmiddelen die van nature rijk zijn aan water, integendeel.  Het is opmerkelijk dat juist die voedingsmiddelen de eigenschap hebben overtollig water vrij te maken, en op een natuurlijke manier de vermogens aanwakkeren om gestabiliseerde vochten (door foutieve voeding, zouten, specerijen, voedingssupplementen e.d.) af te voeren.  

> Er is geen enkel heilzamer voedingsmiddel, dat tijdens de zomermaanden dagelijks gegeten zou moeten worden, als komkommers.  De frisse smaak, volsappig, zuiverend, eten en drinken… past allemaal op komkommer. Wie komkommers eet, neemt de beste bron van natuurlijke waters, gefilterd door plantenkanalen, en omgezet in een levende organische structuur. 

In vergelijking tot zijn drooggewicht bevatten komkommers een massa vitale stoffen, basische (ontzurende) mineralen en sporenelementen. 

Het zijn zachte vruchten, en juist daarom moet er toch op gewezen worden dat mensen vergeten er behoorlijk op  te kauwen. Het slechte gebit van veel mensen, de gewoonte om alles door te spoelen, te weinig tijd om rustig van het eten te genieten… het zal je bekend in de oren klinken. En omdat dit gebeurt krijgen komkommers de naam “slecht verteerbaar te zijn”. En dat terwijl komkommers bij verkeerd gevoede en overvoede mensen een positief rustpunt betekenen. 

Wie ervaring heeft met komkommermaskers op de huid weet dat komkommers zuiveren. Maar ze zuiveren zoveel beter, wanneer men ze eet, dan wanneer men ze uitwendig opbrengt. Het mag een wonder lijken, met 97% water, hoe de natuur er geen zak heeft van gemaakt, waarin een beetje mineralen en vitamines zijn opgelost, maar dat men nog flink moet kauwen om de sappen uit de zachte structuur te drijven. Omdat men deze fase overslaat doet men z’n beklag over de verteerbaarheid van komkommers.  Maar men beklaagt in feite zichzelf.  Wie geen komkommers verdraagt heeft een kwetsbaar verteringsvermogen, en doet er goed aan dit vermogen met uiterste zorg te behandelen door juiste voeding te eten, en geen andere.

Sap en rauwe soep van komkommers zijn prima dorstlessers en vitaliserende dranken die het lichaam bevloeien met bijzondere vibraties uit de levende natuur. Het spreekt vanzelf dat wij komkommers moeten leren eten zoals ze zijn.  Vermijd azijn of zure sauzen en zeker zout. Ga je zout toevoegen, dan gaan alle goede eigenschappen van komkommer verloren. Maar er is zoveel meer in komkommers… zodat een gezin van een paar mensen die dagelijkse twee tot vijf kg wel op krijgt ! Meer informatie vind je binnenkort in de Komkommer-flyer.

PS Is er een komkommer aan je aandacht ontglipt, en werd hij te dik? Aarzel niet om hem op te eten – ook al smaakt hij door de pitten licht bitter. Wist je dat komkommerpitten-extract wordt gebruikt als therapeutisch hulpmiddel? Het wordt allemaal uitgelegd in de flyer.

We waarderen jouw reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Ontdek meer van Natur-El

Abonneer je nu om meer te lezen en toegang te krijgen tot het volledige archief.

Lees verder