Osteoporose en veroudering

het volgende artikel is een onderdeel van folder Z201 / geschreven door Robin Hur, auteur van ‘Food Reform, Our Desperate Need’.

Osteoporose, wat ‘poreuze botten’ betekent, is de basis van het hele zogenaamde ‘verouderingsproces’; het veroorzaakt de vergankelijkheid van de ouderdom en laat in zijn kielzog een maalstroom van ouderdomsgerelateerde degeneratieve aandoeningen achter. Osteoporose is het gevolg van een verraderlijk proces van botdemineralisatie, dat gedurende een periode van vele jaren de botten berooft tot wel de helft van hun oorspronkelijke calciumgehalte. De botten blijven kwetsbaar en zwak, en tot overmaat van ramp komt veel van het verloren botcalcium terecht in de wanden van de bloedvaten, de huid, de ogen, de gewrichten en verschillende inwendige organen.

Het calcium dat in de bloedvaten terechtkomt, veroorzaakt verharding van de slagaders; wat in de huid terechtkomt, veroorzaakt rimpels. In de gewrichten neemt het dolende botcalcium de vorm aan van artritische afzettingen, in de ogen neemt het de vorm aan van cataract en in de nieren en de blaas wordt het wat wij kennen als stenen. Osteoporose is dus (letterlijk) de bron van een breed scala aan degeneratieve processen.

De ontwikkeling van osteoporose is nu in verband gebracht met kanker, maar zelfs vóór de ontdekking van de kankerrelaties hadden gerontologen geconcludeerd dat het ‘verouderingsproces’ zich concentreert op de overdracht van calcium van de harde weefsels (botten) naar de zachte weefsels (huid, slagaders). Hieruit volgt dat het intact houden van de botten, dat wil zeggen het voorkomen van osteoporose, neerkomt op het voorkomen van de degeneratie van het ouder worden zelf. Het valt te betwijfelen of de botten van westerlingen ooit volledig volwassen zullen worden. Het staat echter buiten twijfel dat op een bepaald moment in de volwassenheid hun botcalcium begint weg te ebben en in de bloedbaan wordt meegevoerd. Na verloop van tijd wordt de gehele skeletstructuur poreus, broos en zwak. Als leden van die verzwakte structuur hebben de wervels de neiging om mee te geven aan de belasting van de romp, zodat de rug vaak krom, samengedrukt en pijnlijk wordt. Dat zijn kenmerken van osteoporose, en bij het begin ervan heeft het individu de neiging om voorover te buigen en centimeters van zijn of haar lengte te verliezen. Spontane fracturen van de wervels komen vaak voor, evenals fracturen van de heupen, armen en benen. Alle botten blijven kwetsbaar voor breuken, die, als ze toch optreden, langzaam genezen.

Uit onderzoek aan de Universiteit van Tennessee blijkt dat vrouwen gewoonlijk osteoporose ontwikkelen na de menopauze, maar dat mannen de ziekte normaal gesproken pas oplopen als ze begin zestig zijn. Uit ander onderzoek blijkt dat beide geslachten op veel jongere leeftijd ernstige botverliezen ervaren.

Grimmige berichten over het verlies van botcalcium in Amerika mogen niet worden opgevat als de stelling dat osteoporose, en wat wij ‘veroudering’ noemen, onvermijdelijk is. Een slechte houding is het kenmerk van osteoporose, en Sula Benet beschrijft de houding van de Abchaziërs als ‘ongewoon rechtopgaand, zelfs tot op hoge leeftijd’. Oudere Abchaziërs hebben geen last van spontane breuken, maar als ruiters en bergbeklimmers breken ze soms wel botten en als zulke breuken toch optreden, zijn ze gewend snel en volledig te genezen, wat niet het geval zou zijn als ze aan osteoporose zouden lijden.

Van honderdjarigen uit Vilcabamba is, met de woorden van Grace Halsell, ‘bekend dat ze gezonde botten hebben’. Honderd jaar oude Vilcabambans werken nog steeds op het veld, buigen de hele dag, en vertonen geen nadelige gevolgen. Mevrouw Halsell meldt dat ze nog nooit heeft gehoord dat een oudere Vilcabamban is gevallen en een arm, been of heup heeft gebroken. Ze voegt eraan toe dat ze niet één Vilcabamban heeft gezien die hinkte of gehandicapt was.

Andere groepen die osteoporose weten te voorkomen zijn onder meer de Hunza’s en de Yucatan Maya’s. Net als de Abchasiërs en Vilcabambas leven deze groepen op traditionele manieren en volgen ze eiwitarme, voornamelijk vegetarische diëten. En gezien de manier waarop groepen die een op vlees gebaseerd dieet volgen met de leeftijd afnemen, bestaat er weinig twijfel over dat dit het dieet is van de Hunza’s, Abchasiërs, ea. in plaats van hun levensstijl, die hen in staat stelt osteoporose te voorkomen. De zware vleesetende Masai-mannen, Eskimo’s en Groenlanders ontwikkelen al op zeer jonge leeftijd osteoporose. De Eskimo’s raken normaal gesproken verbogen, gekrompen en gehandicapt als ze eind twintig zijn, terwijl de Groenlanders op hun dertigste vervallen. Het interessantste geval is echter dat van de Masai. De mannetjes van de stam brengen hun vormingsjaren door met zwerven met hun kudde, waarbij ze het bloed en de melk van de dieren drinken en slechts kleine hoeveelheden plantaardig voedsel eten. Dan, ongeveer twintig jaar oud, vertrekken ze voor een periode van twee jaar als krijger, gedurende welke tijd ze proberen alleen van vlees te leven. Na de krijger-periode, terwijl ze nog maar begin twintig zijn, migreren ze naar de dorpen van de stammen, waar ze met gebogen ruggen, verminderde lengte en verzwakte lichamen aankomen, waarna ze door de vrouwen van het dorp worden verzorgd tot ze sterven. Dit is het probleem: de vrouwen van de stam, die in de dorpen blijven (terwijl de mannen zich voeden met vlees en oorlog voeren), verbouwen en eten plantaardig voedsel, en blijven vrij van osteoporose.

Onderzoek dat osteoporose en eiwitrijke diëten met elkaar in verband brengt, zet de fundamenten van de moderne voeding op zijn kop. In de woorden van Drs. Ammon Wachman en Daniel Bernstein van Harvard, “is de associatie (van op vlees gebaseerde diëten) met de toenemende gevallen van verlies van botmassa met de leeftijd onontkoombaar.” Ze gaan zo ver dat ze zeggen dat het de moeite waard zou zijn om een ​​dieet te overwegen dat de nadruk legt op groenten en fruit en slechts een bescheiden hoeveelheid melk. De hoofdendocrinoloog van het Jewish Hospital in St. Louis erkent dat “vegetariërs minder last hebben van osteoporose dan mensen die veel vlees eten en een hoge eiwitinname hebben.” De relatie tussen een hoge eiwitinname en het verlies van botcalcium was in april het onderwerp van een belangrijke toespraak voor de voedingsdeskundigen van het land. De spreker was dr. Helen Linkswiler, die als hoofd van de afdeling Voeding van de Universiteit van Wisconsin pionierde op het gebied van eiwit-calciumonderzoek. Dr. Linkswiler en haar collega’s zijn er vast van overtuigd dat een hoge eiwitinname ervoor zorgt dat de botten wegebben. Een groeiend aantal voedingsdeskundigen delen deze mening, waaronder twee van ‘s werelds toonaangevende autoriteiten op het gebied van eiwitten en calcium, Doris Calloway van Cal-Berkeley en Mark Hegsted van Harvard.

In de eerste eiwit-calciumstudies werd ontdekt dat een eiwitinname van 140 gram per dag ervoor zorgde dat jonge mannen hun botcalcium verloren met een snelheid van 3% van de totale botmassa per jaar. De proefpersonen bleken niet in staat zich aan te passen aan de hoge eiwitinname, en als ze zo snel calcium verloren, zouden ze halverwege de vijftig helemaal geen botten meer hebben gehad. Uit latere onderzoeken bleek dat jonge mannen geen botverlies ondervonden als ze een dieet volgden dat minder dan 50 gram eiwit per dag bevatte. Maar toen hun eiwitinname werd verhoogd tot 95 gram per dag, hing hun vermogen om hun botten intact te houden af ​​van de hoeveelheden calcium en fosfor. De 95 gram eiwit per dag resulteerde in relatief kleine verliezen aan botcalcium. Maar toen het dieet realistischere (zij het nog steeds gunstige) hoeveelheden calcium en fosfor bevatte, resulteerde de 95 gram eiwit per dag in calciumverliezen ter grootte van 2% van het totale lichaamscalcium per jaar. In dat tempo zou het ongeveer vijftien jaar duren voordat de jonge mannen ernstige osteoporose ontwikkelden. Er moet op worden gewezen dat de gemiddelde eiwitinname van jonge Europese mannen hoger is dan 95 gram per dag.

zie verder in Z201/ Osteoporose, de sleutel voor veroudering / over de relatie fosfor en calcium.

Misinformatie

Op 27 september deelden we de video Le Plus Grand Mensonge pour votre santé van Thierry Casanova, waarin hij filmt alsof hij een nieuwsuitzending van de grootste Franse nieuwszender kaapt, om hier een boodschap “van algemeen belang” te infiltreren. De uitzending begint met een reportage over hoeveel mensen er ieder jaar getroffen worden door alzheimer en andere hersen- en zenuwziekten… als hij de uitzending kaapt en onderbreekt met de boodschap “Je bent nooit ziek geweest – alles wat in jouw lichaam gebeurt, zijn de wijze handelingen van jouw lichaam zelf dat probeert een homeostase te brengen.”

Je ziet de slordige luisteraars bezig met hun dagelijkse bezigheden, hun gebruikelijke maaltijden te eten, verstrooid televisie kijken op de bank, in hun auto, onderweg… die dat ongewone bericht opvangen, langzaam wakker worden en reageren… en aan het einde hun conclusies maken… Ik kan er alleen van dromen dat de tijden van misinformatie ophouden en dat mensen ooit in hun leven eens de kans krijgen om de waarheid te ontdekken !

De video (die is wel in het Frans… maar spreekt voor zichzelf) – was maar één dag via NaturEl te bekijken. De abonnees vinden de video terug in de Map van het PûrNatûr-abonnement 2024, waar het te bekijken of te downloaden is.

Drinken en dorst

  • wanneer en hoeveel moet men drinken?
  • helpt water om het lichaam te reinigen? 
  • Ik heb al veel gehoord en gelezen over water, dorst, drinken, en alles wat dit doet met onze gezondheid. Dat bracht me tot het punt om te weten waar het werkelijk om gaat, het wat, hoe, wanneer, hoeveel, hoe vaak… van drinken. 

Ik zie veel mensen overal waar ze naartoe gaan, hun drinkfles met zich meenemen. Dat is nieuw. Ik zag dit niet vijftig jaar geleden, ook niet bij die mensen die zich in het zweet werkten. Is het een goede trend? En is die op een zekere wetenschap gebouwd? 

Ik denk ook aan de nomaden, zwervend door de woestijn… in de hitte, met slechts een beperkte voorraad water – en niet met een heel vat.

Shelton vertelt ons dat de enige veilige regel om te drinken is : alleen dan te drinken als men dorst heeft, en dan zoveel te drinken tot de dorst verzadigd is. Er is geen voordeel aan buitenmatig drinken. Het is niet mogelijk je lichaamssystemen op deze manier te ‘spoelen’. Indien dit wel zo zou zijn, dan zouden we met drinken zeer voorzichtig moeten zijn, want dan zouden we de mineralen en andere belangrijke stoffen van het lichaam gewoon naar buiten spoelen. 

Noch de huid, noch de nieren zijn geholpen met extreme hoeveelheden water. Grote hoeveelheden zouden zelfs, door ze te nemen tijdens, voor en na de maaltijden, voedingsfouten kunnen zijn. Indien water niet door het organisme wordt gevraagd door dorst, forceer jezelf dan niet om er te nemen. Enkele jaren geleden vertelde ik dit op een voordracht. Na de voordracht kwam een dame me bedanken. Ze zei : “Meneer, dit is de eerste keer dat ik dit gehoord heb. Al jaren forceer ik mezelf tot drinken. Ik moet het er bijna inwringen. Het ging me niet om de voorgestelde hoeveelheid water te gebruiken, na al dat fruit en die groenten. Ik ben oprecht gelukkig.” 

Een uitzondering op deze regel moet gemaakt worden op deze regel: dit is uitzonderlijk voor alle nerveuze personen die in het geheel geen water drinken, of misschien in onvoldoende mate, terwijl hun voeding zelf er ook onvoldoende bevat. Deze personen lijden aan een chronisch watertekort met uitdroging. Hun urine is sterk gekleurd en overgeconcentreerd, met een sterke geur, dikwijls met irritatie bij het urineren. Door het gebruik van natte voeding w.o. fruit en groenten of soep e.d. tussen de maaltijden, ontregelt men het eetritme. Tussen maaltijden kan best alleen gebruik gemaakt worden van kleine hoeveelheden puur, zuiver water, in plaats van vruchtensap, wat steeds als voeding moet beschouwd worden.

Dit is de inleiding van folder V22 Drinken – Dorst uit de map Voeding van het PûrNaûr-abonnement. Elke folder gaat in de diepte, brengt er waar mogelijk wetenschappelijke feiten bij en wil de lezers leiden naar het hygiënistische alternatief: puur natuurlijke voeding.

Shelton rekent mensen niet bij de “drinkende wezens”. Mensen zijn er niet voor uitgerust. Als mensen gaan drinken, verraadt dit gewoonlijk ernstige voedingsfouten. Te veel additieven, te veel droge geconcentreerde kost. Zelfs water kan de gevolgen daarvan nooit helemaal ongedaan maken.

Beste Stefaan, Bedankt voor die folder (V22) uit het abonnement. Ik vind dat interessante en actuele thema voor mij. Mijn zoontje van 5 wil inderdaad alleen maar water drinken als hij dorst heeft. Hij eet verder veel fruit.  Maar nu zijn we bij kinder fysio omdat hij nog ongelukjes heeft als hij opgaat in spel en ze zegt dat hij moet 1 liter water per dag drinken. Dus ik begon om hem een beetje te forceren. En net las ik jouw mail over drinken wanneer men dorst heeft.  Ik wilde de hele folder nog eens nalezen en vind daarin bevestiging van wat je schrijft.

Nu is het wetenschappelijk

Riet vertelde maandagmorgen dat ze gehoord had op Radio 1 dat er redelijk hard gesproken was over het gebruik van alcohol. De meest conservatieve organisatie van het land wist nu dat er een duidelijke link is tussen alcohol en kanker en dat zeven soorten kankers een relatie hadden met alcohol (incl. borstkanker). Het risico moest ook niet gezocht worden bij ‘misbruik van alcohol’, maar was al meetbaar vanaf 1 glas. 1 glas kon al gezien worden als een schadelijke factor en alcohol – onder elke vorm – wordt gezien als cancerogeen.

Toch blijven mensen de risico’s verkeerd inschatten, associëren het met gezelligheid… een resultaat van de industrie die het probeert voor te stellen als iets positief. Maar ook de WHO heeft alcohol geclassificeerd als een carcinogeen. De organisatie probeert een beweging op gang te brengen om af te stappen van alcohol en richting gezond(er) genieten te evolueren, door voorstellen te doen op de nieuwe levensgenieter. Je kunt niet zomaar alles afnemen van de mensen… dan krijg je reacties als “mag dat ook al niet meer?”

Dat is kort samengevat de boodschap die klonk op de radio. Men vergeet dat diezelfde organisatie ooit kaas- en wijn avonden had in de sponsoracties en “sneukeltochten” om de kas te spijzigen, maar ik ben blij om dit te horen dat er een kentering is … al was er diezelfde avond op het nieuws een verslag van feestelijkheden in Hasselt, waarbij iemand opmerkte dat de jenever er zeker aan te pas zou komen. Gisteravond ging het op het nieuws uitgebreid over de belgische wijnproductie, hoe die aan kwaliteit begon te winnen en hoe een wedstrijd een winnaar moest aanduiden in elk van de categorieën… Hoe kunnen mensen dan ooit uit de betovering wakker worden?

Het is een hondenjob om tegen windmolens te vechten en altijd zijn er belangengroepen die hun stempel blijven drukken op het beleid en op de gewoonten van mensen. In 1984 heb ik me voor de eerste keer via Groene Dag uitgesproken tegen het gebruik van alcohol. Ik wist wat alcohol-intoxicatie deed. Er was niets goeds van te verwachten. Vanaf dan heb ik op voordrachten, cursussen, via het tijdschrift de nadelen van alcohol in de verf gezet en aangemoedigd om eraf te blijven en alternatieven te zoeken. Dat heeft me veel kritiek opgeleverd. Ik was niet goed bezig, slecht geïnformeerd, wist ik niet dat elke dag twee glazen wijn zeer gezond was? Wist ik niet dat rode wijn resveratrol bevat en dat je zonder resveratrol niet gezond kan zijn? Wist ik niet dat ongeveer alle dokters het drinken van wijn aanbevelen? Er waren zelfs mensen die me vertelden dat ze hun dagelijkse portie wijn “op recept” van hun dokter dronken en zich daar goed bij voelden…

Maar ik ben doorgegaan en sprak erover in iedere relaxatiecursus tussen 1982 en 1999. Ik gaf er voordrachten rond en integreerde het in de cursus Voeding en Gezondheid. Ik kreeg kritiek erover dat ik zo maar liefst een hele les in de cursus besteedde aan roken en alcohol! Maar het was en is nodig, want zelfs al staat roken op de eerste plaats, wordt het op de voet gevolgd door alcohol als doodsoorzaak. Terwijl het roken vermindert, treedt alcohol steeds meer naar voor en zal op nummer 1 komen te staan als doodsoorzaak.

Lees “Wat houdt hersenen en zenuwstelsel gezond?” en lees daar mijn verhaal. Ook in de lopende flyer-serie is er V29 en V236 over de verwoestende invloed van alcohol.

Op 24/8/2018 publiceerden verschillende media een artikel dat “alcohol schaadt – al vanaf het eerste glas”. Het kan niet raker worden gezegd. Dus, nu vraag ik me af hoe al die dokters die ‘de vriendschap met het glas’ hebben gepredikt, dat gaan omturnen in vijandschap… of ze blijven hardnekkig trouw aan datgene waar ze zelf een innige vriendschap mee gesloten hebben… en veranderen niet. In ieder geval kan je al een eerste conclusie maken, met betrekking tot de hersenen en de gezondheid. Alcohol hoort niet, en dat de basis voor een goede gezondheid, inclusief de gezondheid van de hersenen en het zenuwstelsel, gelegd wordt in de kindertijd en de jeugd. Hoewel het lichaam een enorme verdraagzaamheid heeft, vooral in de jeugd en dat jonge mensen menen te moeten leven met het gevoel “dat het niet stuk kan” en zich afzetten tegen de betuttelingen van volwassenen die het toch ook allemaal gehad hebben, groeit het besef dat kinderen niet met alcohol  en andere hersen-belastende factoren moeten in contact komen. Dat inspireert tot het verbod op het verkopen van alcohol aan kinderen beneden de 18 jaar. Dat is mooi, maar wat op 19 jaar? De motivatie is dat “de hersenen in volle ontwikkeling zijn”. Maar eigenlijk zie je dat dat doorgaat tot 30 jaar, en misschien nog langer. 

Mensen zijn vrij om hun eigen wegen te gaan, en hebben leren leven met een leger van verpleegsters en verplegers, met dokters en ziekenhuizen, die we zien als een noodzakelijk iets, een voorrecht “om niet aan ons lot overgelaten te worden, maar beschikken over een gepaste opvang”. 

Ondertussen heb ik één ding geleerd: zoiets belangrijk als gezondheid, mag je niet laten afhangen van mensen (inclusief dokters), niet van media… maar je moet zelf goed geïnformeerd en gemotiveerd zijn om de natuurlijke en onverbeterbare wegen te volgen en niet te vertrouwen op de mode van de remedies, niet op de in het vooruitzicht gestelde oplossing die het lijden van de wereld zal verlichten. De ganse natuur is geschapen met wetten en orde. Het zich voegen naar die wetten is de enige veilige haven voor een goede gezondheid.