Melk zonder melk

Had je het al opgemerkt dat er iets beweegt in de zuivelbedrijven en dat sommige zuivelbedrijven zelf al “plantaardige melk” op de markt brengen?

Ja, ze zien dat er iets beweegt en dat hun marktaandeel verkleint… en willen dat veilig stellen door de trends mee te beïnvloeden. Maar zoals de lezers weten is melk geen basisvoedsel voor volwassenen. Is er dan enig voordeel van het gebruik van plantaardige melk tov dierlijke? Ja, er zijn allerlei voordelen van plantaardige versus uier-melk. Geen caseïne, cholesterol, lactose, minder verzadigd vet, maar hoe zit het met de anti-nutriënten uit de peulvruchten of granen waaruit ze zijn gemaakt? Bestaat er überhaupt zoiets als ‘anti-voedingsstoffen’?

Langdurig bewijs suggereert dat het consumeren van een dieet dat rijk is aan plantaardig voedsel een belangrijke rol speelt bij de preventie en vermindering van chronische ziekten, zoals hart- en vaatziekten, kanker, beroertes, dementie, diabetes, staar en andere. Ondanks de noodzaak om de consumptie van plantaardig voedsel te verhogen, zijn er enige zorgen gerezen over de vraag of ze nuttig zijn vanwege de verschillende zogenaamde “anti-voedingsstoffen” die ze bevatten. Het is waar dat er bepaalde verbindingen zijn die, als ze in grote hoeveelheden worden gegeten, vooral als ze afzonderlijk worden ingenomen, nadelige effecten hebben. Volle plantaardige voedingsmiddelen bevatten ook duizenden andere verbindingen in de voedselmatrix, waarvan er vele de potentiële effecten van de ‘antinutriënten’ tegengaan. Plantaardige diëten worden geassocieerd met een verminderd risico op door levensstijl veroorzaakte chronische ziekten. De duizenden fytochemicaliën die ze bevatten bevorderen de antioxidant-verdediging en verminderen ontstekingen. In sommige gevallen kunnen zogenaamde ‘antinutriënten’ in feite therapeutische middelen zijn voor verschillende aandoeningen. Zie bijvoorbeeld de rol van fytaten bij de preventie en behandeling van kanker.

Geen lactose. Mensen begrijpen niet dat de meerderheid van de volwassen mensen niet in staat is koemelk te verteren. Gedurende de kindertijd begint het enzym dat je hebt dat de melksuikerlactose afbreekt bij de meeste mensen over de hele wereld af te nemen, wat logisch is, aangezien melk voor baby’s is. Waarom zouden we het moeten verteren na het spenen? En dus ervaren de meeste mensen symptomen zoals een opgeblazen gevoel, buikpijn, darmgas en waterige ontlasting, of zelfs misselijkheid en braken. De mondiale prevalentie van malabsorptie door lactose bedraagt ​​ruim twee op de drie mensen, en in Europa meer dan één op de drie. Zeggen dat iedereen melk zou moeten drinken lijkt een voorbeeld van raciale vooroordelen in het voedingsbeleid. Het is alsof ze ervan uitgaan dat iedereen van Noord-Europese afkomst is.

In totaal verliest ongeveer 75 procent van de wereldbevolking, inclusief 25 procent van de bevolking in Europa, hun lactase-enzymen na het spenen. Om de vitamine D-ziekte rachitis te bestrijden, moesten ze iets in de voedselvoorziening kiezen om te versterken met vitamine D. De keuze voor zuivel is ironisch, aangezien individuen met een donkere huid, een bijzonder hoog risico lopen op een vitamine D-tekort; toch kunnen de meesten het niet goed verteren. 

Om dit soort redenen wordt zuivel als aparte voedingsgroep geschrapt uit de voedingsrichtlijnen. In 2019 werden de Canadese voedingsrichtlijnen en voedselgids uitgebracht, nadat ze een grondige evaluatie en update hadden ondergaan om het belang van het consumeren van meer plantaardige producten te benadrukken. Een andere verandering was het verwijderen van zuivel als aparte voedselgroep en werd…water inbegrepen als aanbevolen drank – wat een concept!

De verminderde nadruk op zuivelproducten en de toegenomen nadruk op plantaardig voedsel in Canada waren gebaseerd op verschillende parameters, waaronder het buiten beschouwing laten van door de industrie gefinancierde onderzoeken als onderdeel van de wetenschappelijke basis.

Er wordt aangeprezen dat melk sterke botten bouwt, maar uit een compilatie van de beste onderzoeken is geen verband gebleken tussen melkconsumptie en verminderd risico op heupfracturen, dus het drinken van melk voor volwassenen helpt de botten niet. Uit onderzoek is gebleken dat een grotere melkconsumptie tijdens de kindertijd en de adolescentie bijdraagt ​​aan de maximale botmassa en daarom naar verwachting osteoporose en botbreuken op latere leeftijd zal helpen voorkomen. Maar dat is niet wat ze vonden. Melkconsumptie tijdens de tienerjaren ging niet gepaard met een lager risico op een heupfractuur, en de melkconsumptie was in ieder geval geassocieerd met een lichte toename van het fractuur-risico bij mannen.

uit flyer V156 / Het plantaardig alternatief – onderdeel van het Pûrnatûr abonnement.

We waarderen jouw reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Ontdek meer van Natur-El

Abonneer je nu om meer te lezen en toegang te krijgen tot het volledige archief.

Lees verder