Nu is het wetenschappelijk

Riet vertelde maandagmorgen dat ze gehoord had op Radio 1 dat er redelijk hard gesproken was over het gebruik van alcohol. De meest conservatieve organisatie van het land wist nu dat er een duidelijke link is tussen alcohol en kanker en dat zeven soorten kankers een relatie hadden met alcohol (incl. borstkanker). Het risico moest ook niet gezocht worden bij ‘misbruik van alcohol’, maar was al meetbaar vanaf 1 glas. 1 glas kon al gezien worden als een schadelijke factor en alcohol – onder elke vorm – wordt gezien als cancerogeen.

Toch blijven mensen de risico’s verkeerd inschatten, associëren het met gezelligheid… een resultaat van de industrie die het probeert voor te stellen als iets positief. Maar ook de WHO heeft alcohol geclassificeerd als een carcinogeen. De organisatie probeert een beweging op gang te brengen om af te stappen van alcohol en richting gezond(er) genieten te evolueren, door voorstellen te doen op de nieuwe levensgenieter. Je kunt niet zomaar alles afnemen van de mensen… dan krijg je reacties als “mag dat ook al niet meer?”

Dat is kort samengevat de boodschap die klonk op de radio. Men vergeet dat diezelfde organisatie ooit kaas- en wijn avonden had in de sponsoracties en “sneukeltochten” om de kas te spijzigen, maar ik ben blij om dit te horen dat er een kentering is … al was er diezelfde avond op het nieuws een verslag van feestelijkheden in Hasselt, waarbij iemand opmerkte dat de jenever er zeker aan te pas zou komen. Gisteravond ging het op het nieuws uitgebreid over de belgische wijnproductie, hoe die aan kwaliteit begon te winnen en hoe een wedstrijd een winnaar moest aanduiden in elk van de categorieën… Hoe kunnen mensen dan ooit uit de betovering wakker worden?

Het is een hondenjob om tegen windmolens te vechten en altijd zijn er belangengroepen die hun stempel blijven drukken op het beleid en op de gewoonten van mensen. In 1984 heb ik me voor de eerste keer via Groene Dag uitgesproken tegen het gebruik van alcohol. Ik wist wat alcohol-intoxicatie deed. Er was niets goeds van te verwachten. Vanaf dan heb ik op voordrachten, cursussen, via het tijdschrift de nadelen van alcohol in de verf gezet en aangemoedigd om eraf te blijven en alternatieven te zoeken. Dat heeft me veel kritiek opgeleverd. Ik was niet goed bezig, slecht geïnformeerd, wist ik niet dat elke dag twee glazen wijn zeer gezond was? Wist ik niet dat rode wijn resveratrol bevat en dat je zonder resveratrol niet gezond kan zijn? Wist ik niet dat ongeveer alle dokters het drinken van wijn aanbevelen? Er waren zelfs mensen die me vertelden dat ze hun dagelijkse portie wijn “op recept” van hun dokter dronken en zich daar goed bij voelden…

Maar ik ben doorgegaan en sprak erover in iedere relaxatiecursus tussen 1982 en 1999. Ik gaf er voordrachten rond en integreerde het in de cursus Voeding en Gezondheid. Ik kreeg kritiek erover dat ik zo maar liefst een hele les in de cursus besteedde aan roken en alcohol! Maar het was en is nodig, want zelfs al staat roken op de eerste plaats, wordt het op de voet gevolgd door alcohol als doodsoorzaak. Terwijl het roken vermindert, treedt alcohol steeds meer naar voor en zal op nummer 1 komen te staan als doodsoorzaak.

Lees “Wat houdt hersenen en zenuwstelsel gezond?” en lees daar mijn verhaal. Ook in de lopende flyer-serie is er V29 en V236 over de verwoestende invloed van alcohol.

Op 24/8/2018 publiceerden verschillende media een artikel dat “alcohol schaadt – al vanaf het eerste glas”. Het kan niet raker worden gezegd. Dus, nu vraag ik me af hoe al die dokters die ‘de vriendschap met het glas’ hebben gepredikt, dat gaan omturnen in vijandschap… of ze blijven hardnekkig trouw aan datgene waar ze zelf een innige vriendschap mee gesloten hebben… en veranderen niet. In ieder geval kan je al een eerste conclusie maken, met betrekking tot de hersenen en de gezondheid. Alcohol hoort niet, en dat de basis voor een goede gezondheid, inclusief de gezondheid van de hersenen en het zenuwstelsel, gelegd wordt in de kindertijd en de jeugd. Hoewel het lichaam een enorme verdraagzaamheid heeft, vooral in de jeugd en dat jonge mensen menen te moeten leven met het gevoel “dat het niet stuk kan” en zich afzetten tegen de betuttelingen van volwassenen die het toch ook allemaal gehad hebben, groeit het besef dat kinderen niet met alcohol  en andere hersen-belastende factoren moeten in contact komen. Dat inspireert tot het verbod op het verkopen van alcohol aan kinderen beneden de 18 jaar. Dat is mooi, maar wat op 19 jaar? De motivatie is dat “de hersenen in volle ontwikkeling zijn”. Maar eigenlijk zie je dat dat doorgaat tot 30 jaar, en misschien nog langer. 

Mensen zijn vrij om hun eigen wegen te gaan, en hebben leren leven met een leger van verpleegsters en verplegers, met dokters en ziekenhuizen, die we zien als een noodzakelijk iets, een voorrecht “om niet aan ons lot overgelaten te worden, maar beschikken over een gepaste opvang”. 

Ondertussen heb ik één ding geleerd: zoiets belangrijk als gezondheid, mag je niet laten afhangen van mensen (inclusief dokters), niet van media… maar je moet zelf goed geïnformeerd en gemotiveerd zijn om de natuurlijke en onverbeterbare wegen te volgen en niet te vertrouwen op de mode van de remedies, niet op de in het vooruitzicht gestelde oplossing die het lijden van de wereld zal verlichten. De ganse natuur is geschapen met wetten en orde. Het zich voegen naar die wetten is de enige veilige haven voor een goede gezondheid.

Wil je in de komende maanden verder groeien op die groene weg? Dan nodigen we je uit voor de eerste activiteit waar jij mee kan bepalen welke onderwerpen we in ons programma dit najaar zullen opnemen.

Zondag 6 oktober : 14.00 uur – Erwetegem (NaturEl): Wandeling in de omgeving (ongeveer 1.30 uur) Het parcours is goed gekend. Graag schoeisel en kledij aanpassen aan de weersomstandigheden.

Nadien : genieten van soep en een variatie van glutenvrij brood en rauwkost.

Rond 16 uur : kleine presentatie van belangrijke gezondheidsthema’s en -principes en bepalen van het programma (volgens de behoefte).

Deelnamekosten : 10 euro.

We waarderen jouw reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Ontdek meer van Natur-El

Abonneer je nu om meer te lezen en toegang te krijgen tot het volledige archief.

Lees verder