Drinken en dorst

  • wanneer en hoeveel moet men drinken?
  • helpt water om het lichaam te reinigen? 
  • Ik heb al veel gehoord en gelezen over water, dorst, drinken, en alles wat dit doet met onze gezondheid. Dat bracht me tot het punt om te weten waar het werkelijk om gaat, het wat, hoe, wanneer, hoeveel, hoe vaak… van drinken. 

Ik zie veel mensen overal waar ze naartoe gaan, hun drinkfles met zich meenemen. Dat is nieuw. Ik zag dit niet vijftig jaar geleden, ook niet bij die mensen die zich in het zweet werkten. Is het een goede trend? En is die op een zekere wetenschap gebouwd? 

Ik denk ook aan de nomaden, zwervend door de woestijn… in de hitte, met slechts een beperkte voorraad water – en niet met een heel vat.

Shelton vertelt ons dat de enige veilige regel om te drinken is : alleen dan te drinken als men dorst heeft, en dan zoveel te drinken tot de dorst verzadigd is. Er is geen voordeel aan buitenmatig drinken. Het is niet mogelijk je lichaamssystemen op deze manier te ‘spoelen’. Indien dit wel zo zou zijn, dan zouden we met drinken zeer voorzichtig moeten zijn, want dan zouden we de mineralen en andere belangrijke stoffen van het lichaam gewoon naar buiten spoelen. 

Noch de huid, noch de nieren zijn geholpen met extreme hoeveelheden water. Grote hoeveelheden zouden zelfs, door ze te nemen tijdens, voor en na de maaltijden, voedingsfouten kunnen zijn. Indien water niet door het organisme wordt gevraagd door dorst, forceer jezelf dan niet om er te nemen. Enkele jaren geleden vertelde ik dit op een voordracht. Na de voordracht kwam een dame me bedanken. Ze zei : “Meneer, dit is de eerste keer dat ik dit gehoord heb. Al jaren forceer ik mezelf tot drinken. Ik moet het er bijna inwringen. Het ging me niet om de voorgestelde hoeveelheid water te gebruiken, na al dat fruit en die groenten. Ik ben oprecht gelukkig.” 

Een uitzondering op deze regel moet gemaakt worden op deze regel: dit is uitzonderlijk voor alle nerveuze personen die in het geheel geen water drinken, of misschien in onvoldoende mate, terwijl hun voeding zelf er ook onvoldoende bevat. Deze personen lijden aan een chronisch watertekort met uitdroging. Hun urine is sterk gekleurd en overgeconcentreerd, met een sterke geur, dikwijls met irritatie bij het urineren. Door het gebruik van natte voeding w.o. fruit en groenten of soep e.d. tussen de maaltijden, ontregelt men het eetritme. Tussen maaltijden kan best alleen gebruik gemaakt worden van kleine hoeveelheden puur, zuiver water, in plaats van vruchtensap, wat steeds als voeding moet beschouwd worden.

Dit is de inleiding van folder V22 Drinken – Dorst uit de map Voeding van het PûrNaûr-abonnement. Elke folder gaat in de diepte, brengt er waar mogelijk wetenschappelijke feiten bij en wil de lezers leiden naar het hygiënistische alternatief: puur natuurlijke voeding.

Shelton rekent mensen niet bij de “drinkende wezens”. Mensen zijn er niet voor uitgerust. Als mensen gaan drinken, verraadt dit gewoonlijk ernstige voedingsfouten. Te veel additieven, te veel droge geconcentreerde kost. Zelfs water kan de gevolgen daarvan nooit helemaal ongedaan maken.

Wil je in de komende maanden verder groeien op die groene weg? Dan nodigen we je uit voor de eerste activiteit waar jij mee kan bepalen welke onderwerpen we in ons programma dit najaar zullen opnemen.

Zondag 6 oktober : 14.00 uur – Erwetegem (NaturEl): Wandeling in de omgeving (ongeveer 1.30 uur) Het parcours is goed gekend. Graag schoeisel en kledij aanpassen aan de weersomstandigheden.

Nadien : genieten van soep en een variatie van glutenvrij brood en rauwkost.

Rond 16 uur : kleine presentatie van belangrijke gezondheidsthema’s en -principes en bepalen van het programma (volgens de behoefte).

Neem je graag deel ? Graag aanmelden op info@natur-el.org of tel 0484 40 50 05 * Deelnamekosten : 10 euro.

We waarderen jouw reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Ontdek meer van Natur-El

Abonneer je nu om meer te lezen en toegang te krijgen tot het volledige archief.

Lees verder