Weten is eten

Heb je de cursus Natuur&Gezondheid bestudeerd en populaire en minder populaire antwoorden ontdekt? Dat is de woede die ik al zo vaak heb vastgesteld, dat dingen vaak heel anders zijn dan we ze hebben geleerd. Dat is wat we in Vraag&Antwoord (Module Q) compleet uitspitten. We benaderen de essentiële punten uit de relatie voeding en gezondheid vanuit de vragen die mensen stellen… ook waarom het zo is en de modaliteiten. De Module Q met zo maar liefst 250 geconcentreerde pagina’s in magazine-stijl kan je veel duidelijkheid geven over natuurlijke gezondheid, inclusief voeding, levenswijze en de manieren om de gezondheid naar het hoogste niveau op te tillen. 

We leven nu eenmaal niet onder een stolp, en ik hoor dat velen af en toe in de war gebracht worden door andere artikels die zo schitterend geschreven zijn en weten te overtuigen dat het “wetenschappelijk bewezen is” dat wat je doet verkeerd is en slechte gevolgen zal kennen. 

Iedereen gaat wel eens aan het wankelen bij de overtuigende uitleg van professor AppelWeg of dokter PeereLater, die zo duidelijk zegt dat je in de problemen komt met alleen maar fruit en groenten. Want neem nu B12, neem nu vitamine D, vitamine K, choline, magnesium, zink… Dr AppelWeg kan het weten, want hoewel hij zijn dierlijke porties royaal naar binnen laat glijden, neemt ook hij wijselijk zijn supplementen en verdringt de symptomen met zijn magische geneesmiddelen – laten wij het nu voor een keer zo noemen, alhoewel ze niets genezen en genezen geen actie is van mensen of middelen, maar van het lichaam zelf. 

Dat is jaren zo geweest. Ik had net gesproken over voeding, over fruit, groenten, kruiden, ook over de nadelen van sommige stoffen, of er was toch iemand die met een artikel naar voor kwam dat het tegendeel beweerde. 

Ik neem het hun niet kwalijk. Die Babylonische verwarring is niet hun fout. Ze proberen het alleen maar te begrijpen. Hun reflex is heel natuurlijk: “is dit nu weer iets dat Natur-El of de Hygiënisten hebben uitgevonden, of heeft dit een grond van waarheid en wordt dit gestaafd door andere literatuur of onderzoeken? Zo doe ik het ook. Ik kijk naar de natuur, en dan naar wat mensen zeggen of schrijven… en trek mijn conclusies, zonder blind of doof te zijn voor wat anderen erover zeggen. Maar de natuur heeft het laatste woord – en ik maak ruimte voor het feit dat de ‘natuur’ niet meer de perfectie benadert en ons leven op veel vlakken verre van natuurlijk is…

Kom je dus af met je vraag : “Het is zeer verwarrend: jullie promoten een vetloze voeding, maar daarentegen wordt er overal met allerlei soorten vetten gegoocheld “als antwoord op gezondheidsproblemen”. Dat lijkt me zeer tegenstrijdig… of zie ik het verkeerd? Daarentegen komen jullie op de proppen met massale hoeveelheden fruit… Ik las dat je nooit “veel” van één voedingsgroep mag eten…

Het is een vraag die ik kan begrijpen, net als honderden anderen, waar we in Module Q diep op ingaan. Een van de meest gestelde vragen die ik krijg is wat ik zoal eet op een dag – als ik vooral rauw wil eten…

Als ik mensen vertel dat rauw eten een voeding van fruit en groenten is, brengt de eenvoud van mijn antwoord hen in de war. “Het is niet mogelijk om alleen groenten en fruit te eten! Waar haal jij je eiwit vandaan? Je moet altijd honger hebben!” Ik leg uit dat zolang je genoeg fruit en groenten eet, in termen van totale calorieën, je genoeg vitamines, mineralen en, ja, zelfs eiwitten binnenkrijgt!

Maar als ik mensen vertel hoeveel fruit ze zouden moeten eten om die calorieën binnen te krijgen, schrikken ze vaak van de hoeveelheden.

De meeste culturen zien fruit als tussendoortje of bijzaak bij de maaltijd, maar niet als echte voeding. Daarom zijn de geconsumeerde hoeveelheden belachelijk klein: een halve grapefruit, een sinaasappel, een paar schijfjes watermeloen, enz.

De meeste bereide voedingsmiddelen zijn extreem geconcentreerd. Ze verpakken veel calorieën in een kleine portie! Zo kan een maaltijd van één burger met friet en een drankje al snel 800 tot 1000 calorieën bevatten, wat ongeveer de helft is van wat de gemiddelde mens echt nodig heeft op een dag. Om dezelfde calorieën uit fruit te halen, zou je minstens 10 bananen of 5 tot 6 grote mango’s moeten eten.

Een grote valkuil is het niet begrijpen van de hoeveelheden fruit en groenten die nodig zijn om zich goed te voelen, tegenover de juiste hoeveelheden geconcentreerd vet voedsel, zoals noten, zaden, avocado’s en oliën, die worden toegevoegd. Deze vette voedingsmiddelen mogen alleen in kleine hoeveelheden worden geconsumeerd en niet bij elke maaltijd. De meeste rauw-eters realiseren zich niet dat, aangezien groenten niet veel calorieën bevatten en fruit in grote hoeveelheden moet worden geconsumeerd om aanzienlijke energie te leveren, de meeste van hun calorieën eigenlijk uit vet komen.

Het komt niet zelden voor dat een rauw-eter een vetinname heeft die ongeveer 50% of meer van het totale aantal calorieën uit vet haalt, wat twee keer de bovengrens is van conservatieve, officiële voedingsaanbevelingen.

Het lijkt me nodig om stil te staan bij de juiste plaats van fruit in een vetarme, rauwe veganistische voeding. Dat is wat we doen in Vraag&Antwoord… een boeiende exploratie van natuurlijke gezondheid en natuurlijk genezen.

onderdeel van de Module Q / Vraag&Antwoord

We waarderen jouw reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Ontdek meer van Natur-El

Abonneer je nu om meer te lezen en toegang te krijgen tot het volledige archief.

Lees verder