We hebben het ooit benoemd als “voorjaarskruiden”, maar dat was helemaal niet juist. De waarheid is dat we een heel jaar door maximaal van groene planten moeten genieten… en dat is nu vandaag net zo. Terwijl in de serre onder beschermde omstandigheden postelein, kervel, peterselie, spinazie… lustig aan het groeien zijn, om ons te verzekeren van een rijke winteroogst, groeit buiten de hertshoornweegbree aan een snelheid die niet bij te houden is… In dit seizoen een waardevol ingrediënt van onze rauwe groene soepen en sausen.
Maar Riet kwam enkele weken geleden met een receptje op de proppen om paardebloemblad in een salade te verwerken. Daar was ik benieuwd naar, want we hadden altijd wel gelezen hoe gezond het was, maar het kwam nooit verder dan een paar blaadjes. Maar dat is nu verleden tijd. De salade werd heel erg gesmaakt, een perfecte blend van ‘alle smaken’. Gisteren bracht ik nog zo’n stevige tuil (zie foto) binnen. Wat een kanjer van een paardebloem die zich openlegde met bladeren van 35 cm. We houden het nu in het oog en koesteren die wilde groenten…
Iemand vroeg me recent wat je dan eet in de herfst en winter… als je veel rauw eet? Dat zou geen probleem mogen zijn, want herfst en winter zijn het seizoen met de grootste variëteit aan groenten. Ook fruit zou niet echt een probleem hoeven te zijn, want naast appels en peren begint het seizoen van het goede citrusfruit en de cherimoya’s en persimoens (dadelpruim of kaki).
Daarnaast is het volop vijgentijd. Nee, het was geen ideaal vijgenjaar, maar Del Portogalo zie ik als één van de meest productiezekere soorten, met ieder jaar een late oogst van half september tot half november. We hebben 12 dergelijke boompjes op verschillende plaatsen op ons terrein. De struik die we 4 jaar geleden plantten, biedt nu elke dag 1 tot 2 kg vijgen (kleine vijgen van ongeveer 35 gram stuk = 30 tot 50 stuks per dag, meer dan we kunnen eten…)
Tijdens de laatste samenkomst (met wandeling) was er ook een proeverij van GlutenVrij brood, helemaal op punt gesteld door Riet met tal van variaties. Terwijl de tuin wat minder aandacht vraagt, maken we van de gelegenheid gebruik om eea te verwerken en de geplande flyers (zie abonnement) in elkaar te boksen. Punt voor punt overlopen we alles wat met het natuurlijke leven en natuurlijke gezondheid te maken heeft.
Tenslotte komen we in het plant-seizoen. En mocht je een project hebben… een stukje grond waar je je voedselbos (of een stukje natuur) had gepland, dan kunnen we daar zeker mee helpen.
Bij Natur-El in Erwetegem hebben we net de walnotenoogst achter de rug… Formidabel wat zomaar één volwassen boom kan voortbrengen.
Ben je niet bang om naar de toekomst te kijken? Dan hebben we voor jou zaailing walnootboompjes / één jaar van 30-60 cm hoogte. Een walnoot boom moet altijd jong geplant worden omdat hij een penwortel heeft die zich diep in de grond boort. Je zult verbaasd zijn wat voor wortel zo’n eenjarige plant al heeft.
Vanaf eind oktober : walnootboompjes voor de prijs van 2 euro. Af te halen na afspraak (1 euro per stuk vanaf 10 st). Er zijn ook planten van 2 en 3 jaar !
Terwijl je dan toch bezig bent met je eetbare tuin : bieden wij je ook zoete kastanjeboompjes / zaailing één-twee jaar / voor 1 euro.
En heb je plannen voor een mooie oprit met statige bomen, dan kunnen wij je onze zwarte walnootboompjes aanbevelen. Dit is een kampioen in het verdrijven van insecten, met zijn citroenachtig aroma. Zaailing één jaar / voor 1 euro/st. – 2 jaar en meer 3-5 euro; andere bomen als es, esdoorn, plataan, linde en eik, meidoorn…
Daarnaast nog : bessen (zwarte bes, kiwi-bes, kruisbes, aardbeiplanten, sleedoorn…); kruiden; fazantenbes, kerspruim, sierstruiken (wintersneeuwbal, viburnum, verschillende soorten choisya, fatsia…), helleborus, hypericum, gelderse roos, rosa rugosa, rosa canina, rode kornoelje, hemelsleutel, hulst … en waarschijnlijk vergeet ik nog een aantal planten te vermelden. Contacteer ons gerust
Wow, wat een rijkdom aan planten weer bij jou !
Prachtig hoe je met veel liefde zoveel rijkdom uit de bodem krijgt.
Lieve groetjes
Wauw Stefaan, wat leuk om zo al lezend wakker te worden. Dat is wat anders dan al dat andere nieuws dat we dagelijks te slikken krijgen.
Heerlijk zo al lezend en kijkend naar de foto’s, vertoevend in jouw ‘ garden of Eden’ !!!
De receptjes, van de kruiden sla en het glutenvrije brood kan ik die ergens lezen of verkrijgen?
Ik heb ook een receptje van een lekker glutenvrij brood, we kunnen ruilen?
Lieve groet en nog een heerlijke dag gewenst!
Dag Stefaan en Riet
Wij hebben ook veel vijgen die we niet goed kunnen eten
hoe kan ik ze verwerken
zonnige groeten
Ik weet niet wat je bedoelt met “veel vijgen”? Bedoel je dat er veel “onrijpe vijgen” zijn op de struiken… Dan zullen die ook niet meer rijpen. 2024 was geen erg goed vijgenjaar voor de meeste soorten. We hebben hier 14 verschillende soorten, maar alleen Del Portogalo en Hardy Chicago doen het dit jaar. Riet zei gisteren “had dat allemaal goed gekomen, dan hadden we honderden kilo’s vijgen”, wijzend op al die onvolgroeide en onrijpe vijgen…. Maar dat gaat hier nu eenmaal zo. Waar ik over schreef in het artikel is een variëteit – Del Portogalo – die in tegenstelling tot de meeste andere soorten zeer productiezoeker is en massaal vijgen geeft, die gewoonlijk tot de laatste vijg rijpen… en mocht dat niet zo zijn, dan kunnen half rijpe vijfjes zelfs nog narijden in de warmte van het huis of bij een warmtebron. Del Portogalo is een vijgensoort die pas vanaf half september – wanneer hje het niet meer verwacht – begint te rijpen. Gewoonlijk kan je plukken tot half november. Zelfs een klein beetje nachtvorst houdt dit niet tegen.