Het aardappellandje

België verwerkt per jaar 6,2 miljoen ton aardappels. Dat was de reden waarom Interpom het adreskaartje wil zijn van de Belgische landbouw.

Dat bracht me direct ook naar ons flyer-project voor 2025. In 2024 waren er al 250 digitale flyers over voeding. Dat werken we in 2025 verder af met de laatste 50 flyers, en dan zal het onderdeel “Voeding” compleet zijn. Ja er was ook een flyer over aardappels… V70. Een in de inleiding daarvan lees je :

Door de enen worden ze op handen gedragen, door anderen verguisd. Hoe zit het eigenlijk met aardappels? Kan je er echt op aan dat ze een deel kunnen uitmaken van een gezonde voeding?

Feit is dat aardappels bewezen hebben dat het mogelijk is om erop te overleven. Er zijn honderden verslagen van mensen die gedurende maanden en jaren enkel en alleen op aardappels hebben geleefd – en méér dan zomaar overleven ! Volgens de definitie van een superfood “elk voedingsproduct dat in tijden van nood of van geen andere beschikbaarheid in staat stelt om te overleven zonder noemenswaardige gebreken te veroorzaken”, is aardappel zeker kandidaat nummer één om met recht deze naam te dragen.

In een artikel “Potatoes are healthy” schrijft Professor Walter Veith in ieder geval alleen maar positieve zaken over aardappels. Hij geeft voorbeelden en feiten van hoe aardappels het leven van mensen en culturen  positief hebben beïnvloed. Hij schrijft : “Elke aardappel is een krachtige verpakking, tot aan de rand gevuld met Gods goedheid.” Dat is natuurlijk een prachtige beschrijving en we lezen verder wat hij er nog meer over te vertellen heeft:

“In theorie zou je kunnen (over)leven op aardappels alleen, aangevuld met wat occasioneel groen voor het chlorofyl. Aardappelen zitten barstensvol met vitamines: ze bevatten de vitamines C, B1 (thiamine), B2 (riboflavine), B3, en B6 (pyridoxine). De aanbevolen dosis vitamine C vinden we terug in ongeveer 350 gram aardappels.

Het vitaminegehalte is op zijn hoogst bij de oogst en daalt langzaam tijdens de opslag. Alleen koele en donkere opslag kan dit proces vertragen. Ook tijdens het koken krijgt men vitamineverlies. De beste bereidingswijze voor (biologisch geteelde) aardappels is in de pel. Maar zelfs dan geeft de bereiding tussen de 20-40% verlies aan vitamine C. Bij geschilde, in water gekookte aardappels kan het verlies zelfs 30 tot 50% zijn. In ieder geval, wanneer men de aardappels niet in de schil kookt, maar ze schilt en in stukken snijdt, is het best om gebruik te maken van een stoommandje en de aardappels te laten garen door de stoom. Als men de aardappels effectief in water kookt, gooi dan het kookwater niet weg, maar vang het op en verwerk het in een soep of saus. De meeste mensen zullen aardappels niet eten voor hun eiwitgehalte, en nochtans bevatten ze eiwitten van een hoge kwaliteit. De kwaliteit van de eiwitten primeert ongetwijfeld veel meer dan de kwantiteit. Aardappeleiwit vormt de ideale blend van essentiële aminozuren.

De royale aanwezigheid van kalium maakt van aardappels de ideale voeding om af te rekenen met de invloed van verzuring die veroorzaakt werd door geconcentreerde producten, inclusief vlees en zuivelproducten. 

Kunnen aardappels rauw gegeten worden? Het kan, maar vanuit voedingsoogpunt gaat dat weinig voordeel geven. Rauw zetmeel verteert niet goed. Door het koken treedt er dextrinisatie op die de koolhydraten toegankelijker maakt. Daardoor kunnen (gekookte) aardappels een belangrijke bron van je energie worden.

Het is nooit de bedoeling om alleen maar aardappels te eten. Eet 80% van je voeding rauw en voeg aardappels toe aan één maaltijd, samen met rauwkost en/ of met gestoomde groenten.

De rest lees je in de flyer. Maar wat meer is… In 2025 starten we ook met de “Kruidenserie” (digitale flyers) en die beginnen we met niets minder dan “K01 – Aardappels”… en duiken daar in zijn therapeutische domein… en dat is indrukwekkend !

De cursus Reuma – Natuurlijk Genezen wordt nu samengevat in 1 les – Informatie die iedereen moet horen, want het heeft te maken met iedereen: verzuring, osteoporose, tandverval, pijnlijke spieren en spierkracht vermindering… als ik alleen nog maar hoor hoeveel heup- en knie-operaties er jaarlijks worden uitgevoerd… Terwijl de enige goede therapie voorkomen is. Wou je erbij zijn? Zondag 8 december om 14 uur in Erwetegem zullen we de nieuwe folderserie Reuma & Verzuring* presenteren, met alles wat u kunt doen om het te voorkomen – en alles wat u kunt doen om deze ontwikkeling om te keren. Deelnamekosten voor de voordracht: 10 euro – inschrijven: info@natur-el.org

De folderserie Reuma & Verzuring is ondertussen afgewerkt, zodat wij u deze +80 delige digitale flyerserie kunnen aanbieden. De kosten voor deze flyerserie zijn 20 euro. Aanvragen via info@natur-el.org Geef ook het email-adres op waarop u de downloadlink wil ontvangen !

We waarderen jouw reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Ontdek meer van Natur-El

Abonneer je nu om meer te lezen en toegang te krijgen tot het volledige archief.

Lees verder