Zet de knip op vet

HouVast werd nu in druk gegeven. In één uitgebreid artikel zet ik de focus op de gezondheidsdoelstellingen die mensen hebben voor 2025. Er was weer allerlei te horen… Het volstaat niet om het alleen maar te wensen, alsof het op je schoot zal worden geworpen. Wensen – intenties vraagt om een gedrag, een strategie die ernaartoe werkt om die wensen in vervulling te doen gaan. Het kan zijn dat je niet alle factoren in de hand hebt, maar je doet op zijn minst wat je zelf kunt. Eén van de factoren die een rol spelen – en zoals ze zijn vermeld in het artikel – is vet. Dat is waar we in deze eerste maand van het PûrNatür-abonnement aandacht aan schenken met 18 folders die de rol van vet in gezondheid toelichten.

“Ik wil er nog eens de nadruk op leggen dat het beperken van vetten een prioriteit is om je gezondheidsdoelstellingen te realiseren. Veel van het fastfood waar velen van houden – pizza, hamburgers, gebakken kip – druipt van het vet, maar de meeste restaurants bieden gezondere alternatieven. Kies voor keuzes met minder vet, maar beter is om niet te vaak restaurants te bezoeken.”

Dr. McDougall zegt: “We weten dat restaurants een enorme bron van natrium in de voeding zijn. Waarom zit er trouwens zoveel zout in het voedsel dat we in restaurants eten en nooit zoveel als we het thuis bereiden? Zout en vetten gebruiken is een goedkoop trucje. Het zorgt ervoor dat het eten beter smaakt en het is goedkoper. Houd het veilig met verse ingrediënten die heerlijk smaken, en waar nodig met toevoeging van een vleugje kruiden en specerijen, om smaken te combineren. Als we onze voeding thuis bereiden, kunnen we zien hoe veel zout we in het eten doen. We zijn bewust dat we het binnen redelijke perken moeten houden. De meeste mensen hebben geleerd om zonder of met beperkt zout te koken. We voegen het best op het einde toe. Zo werken restaurants niet. Ze maken voedsel dat zo lekker is dat je er meer van eet en dat je drinkt bij je maaltijd. Hoe meer je drinkt, hoe meer winst ze maken. Een chef vertelde dat een van de geheimen van het maken van super lekker eten is, het verhogen van de hoeveelheid specerijen en zout, tot het punt dat het bijna te veel is.”

Met die informatie die al 20 jaar in de brochure Vetten staat, nemen veel mensen geen genoegen, hoewel het nu na 20 jaar later niet in het minst is veranderd. In “Olie en Vet” (de samenvatting van 4 lezingen door Dr Zane Kime en Dr Milton Crane) beschrijft Dr. Zane Kime Gods methoden om ziekten te behandelen. Hij gaat uitgebreid in op hoe (geïsoleerde) vetten het herstel van het evenwicht in de cellen en het systeem verwarren. Een verborgen bron van vet is kaas. “Soms schrappen vrouwen melk of drinken ze magere melk om calorieën te besparen, maar eten ze misschien meer kaas, die veel meer vet en calorieën bevat”.

Dr John McDougall maakt de vergelijking tussen de ziekten van vandaag en de ziekten in Egypte: “Deze schijnbare tegenstelling tussen de met ziektes gevulde lichamen van mummies en het “oude Egyptische dieet” wordt opgelost door te begrijpen dat mensen die recht hadden op de rituelen van mummificatie en adellijke begrafenissen rijk waren, meestal royalty’s en priesters, en niet de gewone persoon. Het rijke voedsel dat door de elites werd geconsumeerd, was heel anders dan de zuinige, voornamelijk vegetarische diëten die de meeste boeren en arbeiders aten. Het was het voedsel dat “aan de goden werd voorgezet”, dat hen zo ziek maakte.

Lees meer in HouVast die je vanaf volgende week mag verwachten of lees de folders uit het PûrNatûr-abonnement.

Wij openden het nieuwe PûrNatûr-abonnement voor 2025 met de eerste map. Bij het abonnement/lidmaatschap hoort het driemaandelijks digitale tijdschrift, nu gewijd aan winter en verkoudheid. Het gaat in op de vragen van de abonnees. Vragen aan NaturEl worden voortaan via het tijdschrift beantwoord.

Over het abonnement :

“Ik kijk uit naar de voortzetting van het PûrNatûr-abonnement. De dagelijkse flyer heeft me goed gedaan vorige jaar. Ik hoop dat je dit jaar veel meer abonnees zult mogen verwelkomen. Ik heb vandaag (als inleiding ;-))de laatste flyer van het vorige abonnement opnieuw gelezen; wat is dat prachtig verwoord! Veel succes en bedankt voor dit mooie project.” — Marleen

Over de opstart en toevoeging van Natuur&Gezondheid :

“Super idee van jou ;” — Katelijn

“Tof ! Goed plan. ” — Lieve 

“Wat ben ik blij met de voortzetting van het blad natuur(stemming)en gezondheid👍.” — Willeke

“Wat een rijkdom aan informatie. Ik ben je heel dankbaar, Stefaan!  Warme groet,” — Gwen

We waarderen jouw reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Ontdek meer van Natur-El

Abonneer je nu om meer te lezen en toegang te krijgen tot het volledige archief.

Lees verder