Gezondheid is… slank en vitaal zijn
Je kent dat ongetwijfeld. Je spreekt iemand aan en je vraagt hoe het gaat… “Mager en gezond”, klinkt dan plezierig het antwoord… Maar of men inderdaad slank én gezond is, is een andere vraag ! Nochtans betekent iedere overbodige kilo lichaamsgewicht een verhoogd gezondheidsrisico.
Ik hoor het veel mensen zeggen : “we hebben alles geprobeerd, we hebben alles ondernomen om ons lichaamsgewicht te normaliseren, maar niets heeft tot vandaag geholpen… “
Ik ben er zeker van dat veel mensen hun redenen hebben om zo te spreken. Kijk naar de rijke markt van de dieetboeken : het is een wereld vol tegenspraak én onnatuurlijkheid. J Je vindt hier net zo goed boeken of literatuur die tot doel hebben het menselijk systeem te destabiliseren en uit zijn natuurlijk streven naar economie en rationeel functioneren te halen. En het is waar, veel van die diëten werken aanvankelijk soms zelfs goed, omdat ze hun slag thuishalen en de natuur van het gezonde lichaam beet nemen ! Achteraf krijg je de rekening.
Uiteraard houd je zoiets niet vol en krijgen dergelijke diëten terecht de opgeheven vinger: ‘gevaarlijk’, ‘onwetenschappelijk’, en ‘aanleiding gevend tot jojo-effecten’. Was dat zo ? Houd dan op met diëten. Steun je voeding voortaan alleen op duurzame principes die je moeiteloos je hele leven lang kan toepassen.
Als het je intentie is slechts enkele weken gezond te eten, om dan daarna alle remmen los te gooien, denk er niet aan. Gezonde voeding is niet toe te passen als een “kuur”. Het heeft te maken met wat je eet, hoe je eet, hoeveel je eet. Als je gezond wil eten hoef je niet per definitie weinig te eten. Maar vooral wàt en hoé spelen een grote rol.
Als je lichaamsgewicht je teleur stelt, leer dan rauw eten. Fruit en groenten zoveel je wil. Wedden dat er middelen te vinden zijn om je fruit-groentevoeding heel erg smakelijk te maken… En binnenkort wil je niets anders meer.
Hoe je dat invult kan heel erg verschillen. Sommige mensen zijn heel erg gaan houden van fruit en zouden liefst altijd fruit eten. Anderen voelen zich het best met groenten en gekiemde zaden… waarom niet ?
In de komende Natuur & Gezondheid over Eiwitten, is het onmogelijk om niet over de (Verslankende) Eiwitrijke Diëten te spreken. Dat is wat ik bedoel met succes-diëten die een tijd werken, tot ze het lichaam zo uitgeput hebben dat je op gevaarlijke grond komt. Sommige mensen houden het enkele dagen vol, anderen weken, maanden of zelfs een jaar… Maar als de energie zo laag zit, heeft je gezondheid de bodem bereikt. Een heel ander verhaal vind je in Natuurlijk, Slank! of in Slank en Vitaal. Daar vind je de combinatie van alle pro en con’s. Over één maand mag je de nieuwe Natuur & Gezondheid verwachten. Alles over Eiwitten: we halen het met redelijke argumenten van zijn voetstuk. Je komt te weten hoe eiwitten historisch in deze positie zijn gekomen en hoe de opkomende welvaart in de 19e eeuw zo’n status heeft kunnen verschaffen aan eiwitrijke voeding – compleet in tegenstelling tot de natuurlijke behoefte.