Door de jaren heen zou ik een soort populariteitsscore kunnen plakken op bepaalde gezondheidsthema’s. In feite heb ik me daar nooit iets van aangetrokken, maar het is onmiskenbaar dat bepaalde thema’s beter in de markt liggen dan andere. En ondanks al deze ervaringen, houd ik er ook vandaag geen rekening mee, want anders zou ik dit artikel over Hart- en Vaatziekten niet schrijven. “Hart- en Vaatziekten”,was in die 35 jaar werking maar een een ‘koel’ thema – niet cool, versta me niet verkeerd !
Waar Gezonde Darm en Voedselcombinaties en Reuma een ‘hot’ item waren, was het hart koel. Verbaast het je? Terwijl hartziekten iedere dag duizenden doden veroorzaken, zijn we allerminst geïnteresseerd om er ons hoofd over te breken… ’t Is te zeggen, dat moet je ook niet doen, want ook dat is één van de oorzaken van hartlijden.
Ik kan niets beter vinden om het thema Hart- en vaatziekten mee te beginnen, dan de woorden van Dimitri Van Torens’ lied “Blijf nou eens even stilstaan”. De goede raad die daar te horen is, klinkt als volgt :
“Blijf nou eens even stilstaan, tenminste als het nog kan. Laat ook je harten spreken, en niet altijd je verstand,dan pas zie je de wereld, waarin je leeft. Ons hart ligt in een stilte, verzonken als een graf.
Het mag haast niet meer spreken, en toch is het bekaf…”
Nadat er tientallen jaren allerlei strategieën zijn uitgewerkt om het hartelijden te verminderen, blijven hart- en vaatziekten samen met kanker de hoofdoorzaak van vroegtijdig overlijden in de hele westerse wereld. Betere diagnosetechnieken, verfijnde chirurgische ingrepen, allerlei bloedverdunnende en cholesterolverlagende medicijnen… hebben daar niets aan veranderd. Voor veel onderzoekers evenals voor de getroffenen is het tasten in het duister, en omdat men niet weet wat aan de basis ligt, worden de risico’s niet aangepakt.
Neem nu bijvoorbeeld atherosclerose of slagaderverkalking (of aderplaque in het algemeen). Waarom treedt deze vorm van adervernauwing op en verhindert het werk van het hart en de distributie van bloed en voedingsstoffen? We zijn nu twintig jaar na de eerste publicatie over Hart- en Vaatziekten. Ik opende die brochure indertijd met de woorden van Victoria BidWell die in haar opleiding tot naturopaat lessen anatomie volgde, waar ze op een dag een studie deden van het hart en de bloedvaten. Toen ze het hart uit de romp moest halen, geraakte ze niet met haar mes door de ader en riep er de professor bij. Deze man van jaren getuigde toen wat er was veranderd in de veertig jaar van zijn medische praktijk : aderplaque was van een uitzondering de regel geworden.
Wat kunnen wij doen om onszelf te beschermen tegen de rode pest – hoe kunnen we de factoren kennen die de gezondheid van het hart bepalen? In Het Dossier Gezond Hart doorlopen we alle adviezen uit de LifeScience cursus, en bieden we een zo ruim mogelijk inzicht op alle factoren die te maken hebben met de gezondheid van het hart. Pas het toe en je hebt de weg voor een natuurlijk antwoord op hartziekten. Mocht het je leidraad zijn en een veilige gids voor een lang leven !
Hierin vind je ook de brochure Houd je Hart in conditie en NatuurStemmingen 187, die volledig was gewijd aan Hart- en Vaatziekten.
We hebben nu aan dit dossier het schema toegevoegd “Minder Vet”.