Wie rekent, rekent verkeerd

Deze afbeelding heeft een leeg alt-atribuut; de bestandsnaam is nutri.jpg


“Je hoeft niet langer een voedingsexpert te zijn”

… zegt Delhaize. “De complexe tabellen op de achterkant van de producten die je koopt meteen ontraadseld dankzij een regenboog van vijf kleuren en vijf letters, duidelijk zichtbaar op de voorkant van de verpakking. Voortaan kies je bijvoorbeeld een van onze ontbijtgranen, ingedeeld van A tot E, zonder dat je ze eerst allemaal moet bestuderen!”

Zo wordt de “NutriScore” onthaald door de warenhuisketens, de gezondheidsdiensten en de overheid… en wordt aangekondigd als : “Het Nutri-Score systeem is gebaseerd op internationaal onderzoek, en bedoeld voor consumenten die uit zijn op een evenwichtige voeding. Iedere kleur of letter zegt iets over de voedingswaarde van het product, door de balans te maken tussen twee categorieën voedingsstoffen en voedingsmiddelen: aan de ene kant vezels, proteïnen, fruit en groenten; aan de andere kant calorieën, verzadigde vetzuren, suikers en zout.”

In werkelijkheid zegt het zeer weinig over gezonde voeding. Ja, minder zout kan al helpen, teveel vet is nergens goed voor… maar wat zegt NutriScore over soortspecifieke voeding? Zal een zuivelproduct een A of B krijgen, net als een pak geroosterde graanvlokken? Feit is dat dergelijke labels komen op verpakte industrieproducten, die dus binnenkort uitpakken met een “A” of “B”, want ze zijn wel slim genoeg om hun samenstellingen net zo aan te passen om een groenere score te krijgen – en van het rode imago weg te blijven. Voeg daar de redenering van het publiek bij: als ik de helft “A” eet, kan ik er wel tegen om de andere helft “E” te eten…

Een andere werkelijkheid is dat de voedingsexperts helemaal geen experten zijn, en dat het wèl nodig is om een expert te zijn, iedereen voor zich. Als het om voeding gaat, kan je nooit genoeg weten. Dat is mijn conclusie van de voorbije 37 jaar. Gezien er dus weinig experten zijn, kan jij alleen de expert van je eigen lichaam zijn. Kwaliteit kan je niet afleiden aan calorieën, aan vetten of hun bewerking, aan zout – welk trouwens? – of aan de andere parameters die men gebruikt voor de toekenning van de Score.

Veertig jaar geleden stelde TC Fry zelf een serie beoordelingscriteria samen, om de “gezondheidswaarde” van een voedingsproduct te bepalen en reken maar dat de uitkomst heel anders is dan wat de NutriScore ons leert.
We hebben deze tabel verwerkt in de Cursus Voeding en Gezondheid.
De 10 criteria zijn :

1 Toxiciteit Min. (-) 0 tot 100

2 Eetbaar in rauwe toestand Plus 0 tot 10

3 Smaakwaardering (smakelijkheid) Plus 0 tot 10

4 Gemak van vertering Plus 0 tot 10

5 Efficiëntie v/d spijsvertering Plus 0 tot 10

6 Voldoende eiwitten Plus 0 tot 5

7 Voldoende vitaminen Plus 0 tot 5

8 Voldoende minerale zouten Plus 0 tot 5

9 Essentiële vetzuren Plus 0 tot 5

10 Brandstof / waarde / energiefactor Plus 0 tot 40

Maar als je niet wil wachten om het te bestuderen,… dan hebben we voor jou het beste instrument : de cursus Voeding en Gezondheid – ruim twintig jaar oud, maar altijd actueel.
Voor wie de stap wil zetten, bieden we de cursus aan : 
– 10 lesbundels gedrukt (200 euro / verzending inbegrepen)
+ gratis de digitale versie (via een Dropbox-link), waarin je nog een grote hoeveelheid artikels, schema’s en andere ondersteunende informatie vindt. 

De dag waarop je begint te doen, wat je altijd had moeten doen, begin je te worden wie je altijd had moeten zijn.

De hele cursus Voeding en Gezondheid is gebouwd op de LifeScience-cursus, waarin TC Fry uitlegt : “Zoals je zult ontdekken is wat iemand dient te weten om gezond te leven niet ingewikkeld, noch moeilijk om te begrijpen. De principes van de gezondheid lijken in het eerst iemand te overweldigen, omdat ze zo tegengesteld zijn aan wat we hebben geleerd. Eén van de grootste uitdagingen in het heroveren van de gezondheid is het Ontleren van alle ideeën die we ons hebben gevormd over gezondheid, die eerder gebaseerd zijn op een geloof, meer dan op correcte kennis. De waarheid over gezondheid leidt altijd naar de eenvoud en dat in tegenstelling tot de medische wereld die de toestand altijd meer complex en ondoorzichtiger maakt, waardoor het onmogelijk wordt om nog de patronen en bedoelingen te begrijpen.”

We waarderen jouw reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Ontdek meer van Natur-El

Abonneer je nu om meer te lezen en toegang te krijgen tot het volledige archief.

Lees verder