Gedroogd fruit

In het PûrNatûr-abonnement hebben we al 9 mappen met elk 15-30 onderdelen verspreid en komen over een week aan de map “Gedroogd Fruit”. Er is normaal geen probleem met gedroogd fruit, op voorwaarde dat het met verstand wordt gebruikt en dat het ook écht gedroogd fruit is (en niets anders). Uit de inleidende folder van deze nieuwe serie halen we deze tekst over wat misleidend doorgaat voor gedroogd fruit en er jammer genoeg niets mee te maken heeft:

 Verminkt en mishandeld        

Een kennis verslikte zich bijna, toen ik haar zei dat wat ze aan het eten was puur suiker was. Nee, zei ze, dit is gedroogd fruit..

Je hebt gelijk, antwoordde ik, maar met 80% toegevoegde suiker. 

Op de folder wordt het geïllustreerd met diverse foto’s. Je zult het herkennen. Ga naar traditionele speciaalzaken voor fruit en snoep en je ziet het daar allemaal. Er is een opstelling van wat gewoonlijk doorgaat als “het beste gedroogde fruit”. Op uitzondering van de vijgen, de ananas en de goji-bessen, is alles op de foto gekonfijt fruit. 

Hoewel ik je er zeker niet wil toe aanzetten om het te doen, wil ik toch even uitleggen waar het over gaat. Fruit konfijten doe je door het fruit in suiker te leggen. In grote hoeveelheden heeft suiker, net als zout, een uitdrogend effect en houdt de ontwikkeling van micro-organismen tegen. Suiker zorgt er dus voor dat een product minder snel slecht wordt. Het heeft ook een stollende werking, die is bijvoorbeeld zichtbaar in vruchtengelei of marmelades.

Om fruit te konfijten – wat ik aan niemand aanbeveel, maar ik probeer alleen uit te leggen wat sommige mensen eten onder de naam van ‘fruit’ – kun je ofwel suiker toevoegen en het product verhitten of suiker toevoegen en het product drogen. Zelf vruchten konfijten is niet eenvoudig en kan dagen duren. Dat gebeurt met 101 verschillende soorten vruchten, van aardbeien, frambozen, bosbessen, cranberries, tot kiwi’s en citroenen. 

Konfijten is het op lage temperatuur garen van producten in suiker. Zo kennen we gekonfijte gember. Het werd en wordt gedaan om eten langer te bewaren. Gekonfijt fruit is niet beter dan suiker-snoep!

Het is één van die uitwassen van de voorbije 100 jaar, waar appels en peren werden geconfijt, zelfs tomaten en ook andere dingen dan alleen maar fruit. Wellicht zag je zelfs gesuikerde selderijstengels. 

Waarom beginnen we deze serie over gedroogd fruit hiermee? Gewoon om je te waarschuwen dat er producten in de handel zijn, waarmee je niet verder komt. Als je gezonder wilt worden, hoort dit er niet bij.  

Fruit konfijten doe je door stukken fruit in een suikersiroop te leggen. Dit mengsel dat bestaat uit vijftig procent water en vijftig procent suiker breng je zachtjes aan de kook tot 107 ⁰C. Daarna zet je het vuur uit.

Laat het fruit vervolgens liggen tot de stroop helemaal afgekoeld is. Het fruit moet dan uit de stroop gehaald worden. Warm de stroop opnieuw op en voeg hier een kwart suiker aan toe. Dan kan het fruit weer in de siroop gelegd worden, tot deze opnieuw is afgekoeld. Deze stap moet minimaal drie keer herhaald worden. Wanneer het fruit of de groente na deze laatste procedure is ingedroogd, bevat het gewoonlijk 80% toegevoegde suiker. Dat lijkt niet echt meer op fruit? Maar dat is niet het enige. 

Sommige fruitsoorten worden ook nog ‘verglaasd’ of voorzien van een suikerlaag, waardoor ze er glanzender uitzien. Dat wordt toegepast bij vijgen en dadels. Soms wordt deze techniek ‘honey dipped’ genoemd, maar er komt geen honing aan te pas. 

Het kan er mooi uitzien, die gekonfijte mango, ananas, kiwi, papaja, maar ik zou ze niet eten. En ik zou ze ook niet aan kinderen geven. Alles wat we gezegd hebben over (industrie)suiker, geldt ook hiervoor. Die 20% gekookt gedroogd fruit maakt die 80% suiker niet goed. 

Ik heb geen probleem met gedroogd fruit – om het even, of je het zelf droogt, of je het koopt, met de mogelijkheid om zoveel goede biologische gedroogde vruchten te vinden, maar het moet wel natuurlijk gedroogd fruit zijn – en niets anders. 

Dan heb je ook ‘sugar infused’, wat toegepast wordt bij  cranberries en bosbessen. Daar is het alternatief ‘apple juice infused’ wat erop neerkomt dat ze geweekt en gekookt worden in appeldiksap en daarna gedroogd. Het is ver van ideaal, maar gedroogde cranberries en bosbessen zijn gewoon gedroogd anders niet eetbaar. Nu bevatten ze ongeveer 40% appeldiksap. 

De folder eindigt met het Bonne Maman-verhaal, confituur en suiker…

In het abonnement gaan we nu voor de laatste flyers over keukenkruiden. Na deze inleidende waarschuwing over mishandeld fruit, volgt vanaf volgende week elke dag een folder over gedroogd fruit. Ja, gedroogd fruit kan variatie brengen en een prima aanvulling zijn voor vers fruit…”als”.

En ja, elke folder blijft beschikbaar, per groep, als complete map “Voeding” waar we het hadden over fruit, groenten, granen, noten, peulvruchten, kruiden en nu over gedroogd fruit. En dat is nog niet het einde. Je kunt nog instappen in dit abonnement, of over twee maanden het geheel aanschaffen. Kijk snel op de download-pagina voor de voorwaarden. Eigenlijk is het een mini-cursus met alles wat je moet weten over wat je gaat eten, met adviezen, waarschuwingen, vragen&antwoorden…

We waarderen jouw reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Ontdek meer van Natur-El

Abonneer je nu om meer te lezen en toegang te krijgen tot het volledige archief.

Lees verder